Историята на нашата планета датира от повече от 4,5 милиарда години, през което време външният вид на нейната повърхност се е променял повече от веднъж. Преди около 200 милиона години последният суперконтинент на планетата, Пангея, започна да се разпада, тъй като тектониката бавно премести континентите в позицията, която познаваме днес.

Тектониката на плочите е открита сравнително наскоро. Още през 1912 г. немският метеоролог Алфред Вегнер е първият, който предлага континентален дрейф, но тази теория е потвърдена едва през 60-те години на миналия век, когато се появяват нови технологии като ехолоти и магнитометри, пише IFLScience. След това учените, изучаващи океанските хребети, успяха да обяснят процесите на движение на тектоничните плочи.

Експерти прогнозираха кога човечеството ще бъде унищожено

Оттогава учените са събрали и предложили различни модели на тектоника на плочите, включително нови данни, а понякога дори нови континенти. Някои изследователи също са използвали модели, за да симулират как може да изглежда нашата планета в геоложкото бъдеще.

Тектониката на плочите всъщност не спира нито за минута и учените вече имат няколко предложени модела за това как ще изглежда нашият бъдещ свят. В ново проучване екип от Бангорския университет Menai Bridge (Великобритания) представи нов модел, който изучава влиянието на тектоничните плочи върху приливите и отливите и показва възможното образуване на нов суперконтинент на Земята.

Авторите на изследването признават, че техният модел всъщност е само един от възможните сценарии. Други екипи по света също създават свои собствени модели, опитвайки се да разберат как ще изглежда нашата планета в сравнително близкото геоложко бъдеще.

Според водещия автор на изследването, океанографът Матиас Грийн от Училището по океански науки на университета Бангор, това, което нашата планета ще изглежда в бъдеще, едва ли ще означава нещо за хората днес, тъй като тези промени няма да се случат през нашия живот. В същото време такива модели имат потенциала да подобрят разбирането ни за взаимодействията между тектониката на плочите, климатичната система на планетата, океаните на Земята и дори как животът се е развил на Земята

Моделът на учените предполага, че в момента Земята е в период на особено силна приливна енергия и той ще продължи през следващите 20 милиона години. Когато се формира следващият суперконтинент, океанските басейни ще образуват едно масивно водно тяло. Очаква се това водно тяло да има ниска приливна енергия, което води до по-малки вълни и по-малко смесване на хранителни вещества. За съжаление, този процес вероятно ще остави океанското дъно лишено от кислород и живот.

Превод: GlasNews