Времето изтича за последен поглед към пръстените на Сатурн, като остават само 18 месеца, преди да изчезнат от полезрението. 

НАСА потвърди, че наблюдателите на звезди имат време до 2025 г. да видят емблематичните структури, преди Сатурн да се наклони ръба на Земята, превръщайки огромните пръстени в почти невидима линия. 

Пръстените на Сатурн са огромни структури, простиращи се на места до 43 500 до 87 000 мили (70 000 до 140 000 км).

И все пак те са почти тънки като хартия в сравнение, с височина само 30 фута (10 м) в основните пръстени, което ги кара да изчезват, когато се гледат отстрани. Пръстените обаче няма да изчезнат завинаги и ще се наклонят обратно към Земята по време на следващата фаза от 29-годишната орбита на Сатурн.

Поради наклон в орбитата си, Сатурн се накланя леко към и далеч от слънцето през целия си орбитален период.

Това означава, че за кратък период от време на всеки 13,7 до 15,7 години Земята вижда планетата перфектно отстрани. На 746 милиона мили (1,2 милиарда километра) разстояние, това кара пръстените да изглеждат изчезнали от наша гледна точка.

В сегашния си вид пръстените на Сатурн са наклонени надолу към Земята под ъгъл от 9 градуса и до 2024 г. този ъгъл ще бъде намален до само 3,7 градуса. Последният път, когато това рядко астрономическо събитие се е случило е през септември 2009 г., а преди това не се беше случвало от февруари 1996 г.

Астрономите няма да имат шанса да видят Сатурн от тази уникална перспектива отново до октомври 2038 г.

Преминаването на Земята през ръба на изгледа може да направи пръстените на Сатурн невъзможни за виждане, но астрономите казват, че ще бъде отлично време да наблюдавате някои от 156-те луни на планетата.

Пръстените на Сатурн са направени главно от парчета лед, скали и прах, които са били уловени от гравитационното привличане на планетата. Въпреки че някои от частиците са малки - не по-големи от песъчинки - някои от късовете лед могат да бъдат големи колкото къща, а някои са дори колкото планини.

Понастоящем се смята, че пръстените са образувани от разбити останки от комети, астероиди и луни, които са били разкъсани от мощната гравитация на Сатурн.

Кога точно са се образували остава тема на известен дебат сред астрономите с конкуриращи се теории, които предполагат, че са стари колкото Слънчевата система или сравнително млади.

Въпреки че този път "изчезването" на пръстените на Сатурн ще бъде само временно, учените предупреждават, че един ден пръстените може да изчезнат завинаги. Сондата Касини на НАСА, която прелетя през пръстените на Сатурн 22 пъти преди смъртоносното си "гмуркане" на планетата през 2017 г., установи, че пръстените изчезват при „скорост от най-лошия сценарий.

Превод: GlasNews