Д-р Ричард Рестак, известен невролог и автор, разглежда задълбочено ранните признаци на деменция в книгата си „Как да предотвратим деменция“, като подчертава, че на пръв поглед обикновени дейности като миенето на зъбите могат лесно да помогнат за идентифицирането на ранните симптоми. Рестак идентифицира четири когнитивни увреждания, наречени „четирите А“, които играят важна роля в развитието и откриването на болестта на Алцхаймер.

Основните фактори за проявата на заболяването включват амнезия, когато човек е загрижен предимно за пропуски в паметта, и афазия, характеризираща се с трудности при разбирането или намирането на точните думи, пише Yahoo Life. Докато тези две разстройства понякога могат да се проявят в по-леки, по-малко обезпокоителни форми, последните две - агнозия и апраксия - сигнализират за по-сериозни проблеми. Агнозия засяга способността на човек да обработва правилно сензорната информация, което води до проблеми като неразпознаване на познато лице. Апраксия, от друга страна, е свързана с трудности при изпълнение на добре заучени задачи, като миене на зъби, въпреки наличието на необходимата сила и мускулен тонус. Ричард Рестак цитира миенето на зъбите като отличен пример за апраксия, при което човек може да идентифицира и разбере как да използва четка и паста за зъби, но не е в състояние да извърши това действие поради липса на двигателна координация.

Интересното е, че Рестак посочва връзката между кариеса и повишения риск от деменция, но пояснява, че самата апраксия не се счита за причина. Вместо това, това е една от многото прояви на болестта на Алцхаймер, които могат да бъдат разбрани по-добре през призмата на тези четири знака. Той подчертава важността на ранното им разпознаване, за да има по-добър шанс за справяне с болестта.

За тези, които се притесняват, че те или любим човек може да показват признаци на деменция, съветът на рестак е ясен: Консултацията с лекар е критична първа стъпка. NHS също така предлага да придружите болния на преглед при личния лекар - това не само ще осигури подкрепа, но и ще му помогне да си спомнят разговора по-късно. Ранното диагностициране на дадено заболяване е от ключово значение не само за разбирането и лечението му, но и за планирането и подготовката за бъдещи нужди и предизвикателства.