В навечерието на Свети Валентин много необвързани хора прекарват повече време в приложенията си за запознанства - намирането на романтичен партньор за няколко дни изглежда не особено осъществимо начинание, но какво от това? Едно от най-разпространените и най-популярното приложение за запознанства в света и, както го рекламират, най-доброто място да срещнеш нови хора, е Tinder.

Ново проучване на учени от Виенския университет обаче предупреждава, че такова упорито търсене на партньор може да се превърне в крах. Първо, прекомерното разглеждане на кандидатите предизвиква безпокойство, второ, упоритостта на търсенето може да доведе до претоварване и трето, в бързане за романтика те могат да загубят самата искра, която се опитват да намерят, пише Daily Mail. Като цяло психолозите предупреждават, че неистовото желание да се намери партньор за кратко време може да навреди повече, отколкото да помогне в търсенето на любовта.

По време на проучването психолозите интервюирали 464 млади хора, като им бяха зададени поредица от въпроси за:

използване на приложения за запознанства;

колко често плъзгат;

как решават да плъзгат наляво или надясно;

сравняват ли се с другите, като прелистват профили;

какви чувства предизвиква у тях самотата?

След това психолозите анализирали отговорите на получателите и открили връзка между прекомерното плъзгане и страха от вечна самота, както и лошото настроение и така нареченото „претоварване с избор на партньор“. Изследователите също предполагат, че гледането на голям брой профили може да предизвика чувство на съмнение в себе си, както и объркване.

Според водещия автор на изследването Мартина Томас, резултатите предполагат, че хората, които наистина са нетърпеливи да намерят другата си половина в приложение за запознанства и са в настроение за среща лице в лице, трябва да ограничат плъзганията и също така да не се разсейват от незабавни награди в приложенията, например „харесвам“ или „съвпадам“.

Въпреки факта, че приложенията за запознанства са предназначени да подобрят комуникацията, психолозите смятат, че честото плъзгане на партньори може в крайна сметка да доведе до факта, че романтиците просто губят своята „желана искра“.

Изследователите отбелязват, че срещите в приложения като Tinder, Bumble или Hinge могат да накарат хората да се чувстват добре със себе си и може би дори да започнат да мечтаят за бъдеща връзка. Важно е обаче да запомните, че онлайн срещите са вълнуващи само защото съвпаденията ви правят щастливи и приложението ви възнаграждава за честата употреба.

В новото проучване учените се фокусираха върху изучаването на нежеланите последици от използването на приложения за запознанства. В него взеха участие младежи на възраст от 16 до 25 години, използващи приложения за запознанства. Участниците в проучването отговориха на поредица от онлайн анкети. Включително те казаха какви приложения използват и дали се занимават с прекомерно плъзгане. След това те бяха помолени да оценят доколко са съгласни с твърденията за социално сравнение, страх да не останат сами и да бъдат претоварени от избора на партньор.

В допълнение, получателите бяха помолени да опишат как вземат решението си, например въз основа на информация от профила, самодефинирани критерии или интуиция и първи впечатления. Психолозите анализираха резултатите и заключиха, че умереното използване на такива изречения не засяга човека.

Те обаче също така откриха, че колкото повече човек използва приложението, толкова по-вероятно е да плъзга прекомерно в даден момент. Изследователите предполагат, че това поведение се дължи на наградите, предлагани от приложенията за запознанства.

Освен това учените са открили, че хората стават по-придирчиви, когато им се предоставят повече възможности. Авторите на изследването твърдят, че хората не спират да търсят, дори и да са намерили подходящ вариант, а продължават да максимизират своята „печалба“.

Превод: GlasNews