Международната космическа станция (МКС) е надхвърлила всички допустими срокове на съществуване и е към края на експлоатацията си, каза генералният директор на Роскосмос Юрий Борисов, цитиран от ТАСС и АФП. 

"Знаете, че Международната космическа станция наближава края на своето съществуване. За съжаление, тя вече е надхвърлила всички допустими срокове", каза Борисов в телевизионно интервю.

Ръководителят на Роскосмос отбеляза, че 80 процента от руското оборудване на МКС е надхвърлило всички гаранционни срокове, които биха му позволили да остане в експлоатация на орбиталната лаборатория, в чиято поддръжка Москва играе ключова роля.

На 12 април Юрий Борисов докладва на президента Владимир Путин, че руското правителство е удължило работата на Международната космическа станция до 2028 г. По-късно ръководителят на държавната корпорация информира страните партньори на МКС за решението.

Също през април директорът на НАСА Бил Нелсън каза в интервю за Ройтерс, че очаква Русия и САЩ да си сътрудничат по проекта МКС до 2030 г. 

В проекта участват 14 държави: Русия, Канада, САЩ и Япония и 10 страни-членки на Европейската космическа агенция (ЕКА) - Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция, Швейцария.