Преди около 200 милиона години на Земята е съществувал суперконтинентът Пангея, който се е разпаднал, за да образува континентите, които виждаме на планетата днес, разделени от океани. Бихме искали да вярваме, че тези огромни земни маси ще останат статични завинаги, но това вероятно няма да се случи.

Изследователите вярват, че след стотици милиони години нашата планета отново ще бъде украсена от суперконтинент, пише IFLScience. Според изследователите днес е трудно да се предвиди какво ще бъде, но учените подозират, че след около 200 милиона години всички съществуващи континенти на Земята, с изключение на Антарктида, ще се обединят около северния полюс, което ще доведе до образуването на суперконтинента Амасия.

Учените обаче признават, че събитията могат да се развият по различен сценарий. Изчислено е, че в рамките на 250 милиона години днешните континенти ще се обединят около екватора, създавайки суперконтинент, наречен Аурика.

Глобалният климат на планетата също зависи от сценария на събитията, които ще се развият след стотици милиони години на Земята. Учени от Института за Земята на Колумбийския университет показаха как потенциално може да изглежда климатът на Земята в далечното бъдеще на планетата.

суперконтинентно бъдещеЦял екран
Как може да бъде разпределена земята на суперконтинента Аурика (горе) в сравнение с Амасия Снимка: Way et al. 2020 г.

Резултатите показват, че според сценария за създаване на Амасия Земята ще се изправи пред нова ледникова епоха. Настоящата структура на планетата позволява топлината да се пренася от екватора към полюсите чрез ветрове и течения. Въпреки това, без никаква земя по пътя, ще бъде изключително трудно тази топлина да достигне до полюсите. От своя страна полюсите ще бъдат много по-студени и покрити с лед през цялата година.

Очаква се ледените покривки на планетата да се разширят и да действат като огромни огледала, отразявайки слънчевата светлина обратно от атмосферата, правейки Земята значително по-студена. Според водещия автор на изследването, д-р Майкъл Уей, сценарият на Амасия също ще доведе до големи количества сняг и ниски температури.

Симулацията също така показва, че в сценария на Амасия течна вода ще присъства на 60% от сушата на Амасия и 99,8% от сушата на Аурика.