Учените отбелязаха, че в новите изображения на Слънцето, които са направени през 2023 г., няма петна върху звездата, които да показват зони със студен газ.

Както съобщава KP, позовавайки се на думите на руски астрономи, това може да означава намаляване на активността на звездата. През 2019 г. Слънцето вече беше показало такъв спад, което породи слухове, че жълтото джудже вече е изстинало в себе си.

Астрономите смятат, че някои от звездите, които вече са умрели, задържат в себе си фотон, който може да пътува до повърхността на мъртвата звезда в продължение на милион години.

Тревожният факт е, че сега, според науката, Слънцето би трябвало да преживява период на своята активност, но изглежда това не се случва.

слънце

Авторите се чудят дали е възможно Слънцето да свети още милион години, но всъщност то отдавна да е изгаснало.

Освен това някои изследователи свързват пандемията на Земята с бързото нарастване на слънчевата активност, което се случи съвсем наскоро, когато масивните северни светлини във всички части на планетата говориха за енергичната активност на звездата. Предполагаше се, че тази фаза на звездата ще продължи до 2025 г. - периодът на трептене е 11,5 години.

Кадрите обаче подсказват, че се случва нещо различно. Какви точно, астрономите не коментират. Но дори тези предпазливи твърдения казват, че Слънцето постепенно се охлажда.

Според астронома Франк Хил периодът на активност на звездата се променя.

„Това е много странно и неочаквано“, каза той пред медиите през 2011 г.

Според експерта това може да означава отслабване на магнитното поле на планетата, тъй като някои от слънчевите петна са свързани с него. Неговите противници казват, че пикът на активност ще дойде по-рано, вместо през 2025 г. Но това също показва прекъсване на цикъла.

На този фон изглеждат тревожни резултатите от изследването на Малката ледникова епоха (XVI-XVIII век), които показват промяна в активността на Слънцето в този момент.

Ако историята се повтори, човечеството го очакват трудни времена. По време на ледниковия период хората почти измират поради внезапно застудяване и загуба на храна - нивите не раждат, снегът и ледът покриват по-голямата част от повърхността на планетата.

Експертите посочват, че климатът няма да се промени бързо, така че не всички са уверени в точността на тази прогноза.