В Южна Корея има суеверие, че пиенето на супа от водорасли преди изпит ще ви накара да се провалите, тъй като лигавата природа на водораслите може да доведе до загуба на късмет или концентрация. Въпреки че самото това вярване няма научна основа, хлъзгавостта на морските водорасли, приписвана на вещество, наречено алгинат, вдъхнови някои интересни научни изследвания. Учените обаче изучават алгината на водораслите не за кулинарни цели, а за медицински пробив, който може да промени начина, по който лекуваме сериозно очно заболяване, известно като отлепване на ретината.

Отлепването на ретината е подобно на това, което се случва, когато тапетът се отлепи от стена. В този случай обаче, ако не се коригира, може да доведе до слепота, пише News Medical. Традиционно лекарите са заменили естествения гел за окото, който помага на ретината да остане на място, с изкуствени пълнители. Понякога обаче тези пълнители могат да създадат повече проблеми, отколкото да решат. Точно това е целта на изследването на професор Hyun Joon Cha. Той и екип от учени са разработили нов гел на базата на водорасли, който може да бъде по-безопасно и по-ефективно лечение.

Това вещество, получено от водорасли, е предназначено да имитира естествения гел в очите ни, известен като стъкловидно тяло. Изследователите са създали алгинатен хидрогел, който е не само безопасен за тялото, но и много подобен на естествения гел за очи както по прозрачност, така и по еластичност. Това означава, че може да помогне за поддържане на ретината на място без страничните ефекти, свързани с текущите лечения. Тестовете, проведени върху зайци, чиито очи са подобни на човешките по много начини, бяха обещаващи и показаха, че този гел може да бъде ефективен за предотвратяване на отлепване на ретината.

Произходът на това изследване не е просто научно любопитство, а търсенето на отговор на нарастваща нужда. Тъй като случаите на отлепване на ретината нарастват, особено сред младите хора и хората с тежко късогледство, намирането на надеждно лечение става все по-важно. Професор Ча обърна внимание на тревожното нарастване на отлепването на ретината и подчерта желанието бързо да се разработи този хидрогел за практическа употреба. Като се има предвид нарастващият пазар за решения за очна хирургия, това проучване може да бъде голям скок напред, предлагайки по-безопасна и по-ефективна опция за тези, които се подлагат на витреоретинални операции в бъдеще.