Мумията на китайската аристократка Син Джуи е в толкова впечатляващо добро състояние, че понякога е наричана "Спящата красавица" на Китай. На 2100 години тя изглежда много добре за годините си. Но учените са установили, че жената е водила луксозен начин на живот, което е повлияло на вида й.

Гробът на древната китайска аристократка е случайно открит от строители в края на 60-те години близо до град Чанша и едва през 1971 г. тази гробница, която се намира дълбоко под земята, е разкопана от археолози. Учените откриха три гробници наведнъж в древно погребение, едната от които съдържаше тялото на влиятелния благородник Ли Кан от държавата Западен Хан, съществувала от 206 г. пр.н.е. до 9 г. пр.н.е.

Мумията на Xin Zhui
 
"Спящата красавица" на Китай Снимка: IFLS

В друга гробница учените откриха мумията на съпругата му Син Джуи, за която се знае, че е починала през 163 г. пр.н.е. на възраст около 50 години, пише IFLScience. Заедно с мумията археолозите откриха хиляди древни артефакти, датиращи от периода на съществуване на Западен Хан.

В третата гробница учените откриха тялото на млад мъж, който може да е син на гореспоменатите хора или по-малък брат на Син Джуи. Както се оказа, телата на Ли Кан и младия мъж бяха много по-засегнати от влиянието на времето, отколкото тялото на жената.

Мумията на Xin Zhuiцял екран
Снимка: IFLS

Дори и сега мумията на Син Джуи, която вече е на малко над 2100 години, е в отлично състояние. Мумията на жената и артефакти от гроба й в момента се съхраняват в Музея на провинция Хунан, където също са изложени стъклени буркани с нейните органи.

И досега набръчканото тяло на китайската благородничка прилича повече на наскоро починал човек в моргата, отколкото на древна мумия. Досега има кръв във вените на жената и повечето от меките тъкани на тялото не са пострадали от влиянието на времето.

Учените смятат, че причината за толкова невероятното запазване на тялото се крие във факта, че Син Джуи е била погребана в четири ковчега наведнъж, а тялото й е поставено в най-вътрешния. Освен това тялото на жената е било увито в 18 слоя копринен и ленен плат. Всичко това е допринесло за доброто запазване на мумията.

Мумията на Xin Zhuiцял екран
Снимка: IFLS

Също така, по време на отварянето на ковчега на жената учените откриха, че той е пълен с необичайна прозрачна течност, която след контакт с въздуха става кафява. Някои учени смятат, че това са телесни течности на жена, но други предполагат, че това е отличен пример за специална древна китайска билкова смес, която специално е предназначена да запази тялото.

Учените извършиха аутопсия на тялото на Син Джуи и установиха, че тя е имала много лошо здраве през живота си. Що се отнася до причината за смъртта, учените научиха, че жената е починала от инфаркт малко след хранене. Изследването дори показа, какво е яла жената последно. В хранопровода и стомаха й учените открили повече от 100 семки от пъпеш, които според изследователите благородната жена погълнала набързо. Учените смятат, че лошото здраве на Син Джуи най-вероятно се дължи на нейния луксозен и мързелив начин на живот. Поради това тя била с наднормено тегло, освен това имала диабет.

Мумията на Xin Zhuiцял екран
Художествена реконструкция на външния вид на Син Джуи Снимка: Wikipedia

Сега много хора идват в музея не само за да видят уникалната мумия, но някои вярват, че тази древна жена крие някаква тайна на дълголетието. И съдейки по добре запазените й останки, вероятно това е така.

Превод: GlasNews