Чаят, включително млечният му вариант, е популярна напитка по целия свят. Но изглежда, че ежедневната чаена церемония представлява скрита опасност за нашето благополучие. Цялостно проучване разкрива потенциална връзка между редовната консумация на чай с мляко и симптомите на тревожност и депресия. Проучване на 5281 китайски студенти установи, че близо 50% от участниците пият поне една чаша чай с мляко на седмица.

Пиенето на чай е широко разпространена културна практика, която включва различни видове чай, от масала и балон чай до чай от джинджифил. Консумацията на чай е широко разпространена по света, с около 3,7 милиарда чаши, консумирани дневно, според фирмата за пазарни проучвания Euromonitor International.

Фокусът върху чая с мляко породи опасения за здравето поради съдържанието на кофеин и захар в него, което може да допринесе за отрицателни ефекти върху психичното здраве, пише Nation. Изследване от медицинското училище в Харвард преди това показа, че консумацията на кофеин може да причини симптоми, подобни на тревожност.

Последното проучване прави паралели между пристрастяването към чай с мляко и други форми на пристрастяване, включително социални медии и наркотици, особено когато се използват като средство за емоционална регулация. Изследователите предполагат, че младите хора може да се обръщат към чая с мляко като начин да се справят с емоциите си, което може да доведе до пристрастяване и други психични проблеми.

Получените резултати показват необходимостта от предприемане на превантивни мерки за намаляване на рисковете за физическото и психическото здраве, свързани с пиенето на чай с мляко. Тези рискове не се ограничават до пристрастяване и проблеми с психичното здраве, но включват затлъстяване и проблеми със зъбите.

Авторите призовават за по-големи надлъжни проучвания, за да разберат напълно възможните ефекти и да препоръчат регулаторни мерки като рекламни ограничения, психообразование и установяване на стандарти за хигиена на храните в тази доминирана от младите хора индустрия.