Космическият телескоп Хъбъл е направил зашеметяваща снимка на уникалната галактика М 64, разположена на 17 милиона светлинни години от нас в съзвездието Косите на Вероника. Тя е известна още като "Черното око", пише HiTech.

Галактиката M 64 е открита за първи път от астронома Юард Пигот през 1799 г. Тази галактика се нарича уникална поради особеното вътрешно движение на газа. Газът във вътрешните и външните области на галактиката се движи в противоположни посоки. Смята се, че това се дължи на скорошно сливане с друга галактика.

Космическият телескоп Хъбъл е направил много важни открития за далечни галактики, свръхмасивни черни дупки и наличието на мистериозна тъмна материя в дълбокия космос. Възможностите на този телескоп, въпреки факта, че работи вече 33 години, все още са невероятни.

Сега НАСА показа снимка на галактиката Черно око, разположена на 17 милиона светлинни години от Земята. НАСА нарича този астрономически обект галактика "Черно око с широки ленти от космически прах". Но по-научното име на тази галактика е M 64.

Galaxy M 64 / Снимка: NASA

Галактиката е получила името си "Черното око" заради тъмната лента от абсорбиращ прах пред много яркото ядро. Ярко жълтото ядро ​​на галактиката блести сред тъмнокафявия и оранжев прах. Изображението също така включва сини и лилави нюанси в центъра на галактиката.

Според учените сблъсъкът на две галактики е довел до факта, че M 64 е придобила необичаен външен вид, както и странни вътрешни движения на газ.

Космическият телескоп Хъбъл беше изстрелян през 1990 г., за да разкрие основните мистерии на Вселената. Намира се в ниска околоземна орбита, което позволява на учените да изследват далечни галактики, черни дупки, тъмна материя и много други.

Превод: GlasNews.bg