Всеки човек на Земята е склонен към конспиративно мислене в една или друга степен, но някои от тези вярвания могат в крайна сметка да станат опасни. Нарастващото разпространение на конспиративните теории и невероятната сила на дезинформацията в интернет накара психолозите да проведат ново проучване, фокусирано върху конспиративното мислене.

Политологът от университета Карлтън Кристина Фархарт се основава на предишни изследвания по тази тема, за да стигне до истината, пише Science Alert. Резултатите от проучването показват, че желанието да се разруши настоящата политическа система всъщност е най-силният мотиватор за разпространението на теории на конспирацията. Освен това, както показват изследванията, човек не трябва сам да вярва в тях.

Изследователите дори са измислили термин за това невероятно желание за саботаж: „нуждата от хаос“. В новото проучване Фархарт и колегите му са анкетирали 3336 американци, разделени по равно от двете страни на политическия спектър. Проучването се фокусира върху това дали получателите са склонни да споделят теории на конспирацията и по каква причина:

вярват в тях;

искат да вдигнат тревога в обществото;

изпитват нужда от хаос.

Резултатите потвърждават предишните открития на изследователите: вярата в конспирация е най-силният показател за това дали човек желае да разпространи теория в социалните медии. Учените също така са установили, че като правило подобни вярвания възникват поради проблеми, с които човек се е сблъскал.

В същото време учените установиха, че предишната хипотеза, че теоретиците на конспирацията ги разпространяват онлайн, за да съберат подкрепа срещу предполагаем враг, е неправилна. Вместо това учените установиха, че най-големият предсказател за това дали доброволците вярват, че са готови да разпространяват теория на конспирацията, е нуждата от хаос.

С прости думи учените са открили, че някои хора споделят конспиративни теории, за да предизвикат конкретен опонент, но други го правят, за да предизвикат политическата система като цяло.

Екипът отбелязва, че тази работа има само наблюдателен характер и се основава на проучване и следователно учените не могат директно да свържат мотивацията и акта на споделяне на информация. Учените обаче твърдят, че са взели предвид много фактори, които биха могли да повлияят на резултата.

Резултатите показват също, че хората, които жадуват за хаос, са склонни да се съгласят с твърдението, че социалните институции не могат да бъдат променени, а трябва да бъдат „съборени и започнати отначало“. Това твърдение беше подкрепено и от тези, които вярват в теории на конспирацията, ако те също споделят нуждата от хаос.

Любопитно се оказа, че тази мотивация изобщо не изисква хората да вярват в това, което споделят. Всъщност тези, които жадуват за хаос, се чувстват оправдани да разпространяват това, в което самите те не вярват, оправдавайки го като атака срещу цялата политическа система. Това поведение обаче може да се обясни и с обикновена скука.

Предишни изследвания също потвърдиха, че измамата на друг човек дава краткосрочно усещане за контрол и на хората, склонни към конспирация, може просто да им липсва нещо в други области на живота.

Превод: GlasNews