От векове хората са се чудили дали сме сами във Вселената и с все по-често срещаните потенциално обитаеми планети, странни космически сигнали и слухове за НЛО, може да изглежда, че човечеството е на прага на голямо извънземно откритие.

Какви реални научни доказателства за съществуването на извънземен живот обаче е успяло да намери човечеството до този момент? Реалността се оказа много отрезвяваща, пише Live Science. Според астрофизика от Масачузетския технологичен институт и планетарния учен професор Сара Сийгър, „на този етап доказателствата просто липсват“.

Изследователят твърди, че до този момент няма доказателства за извънземни в разсекретените видеоклипове на НЛО, осакатени крави и наранявания, приписани на извънземни. Освен това в момента няма такива доказателства в официалните академични изследвания.

Тази идея се подкрепя от Нику Мадхусудхан, професор по астрофизика и екзопланетни науки в университета в Кеймбридж. Според него в момента просто няма „ясни доказателства за съществуването на извънземен живот“. Не всичко обаче е толкова лошо.

Учените също така отбелязват, че има основателна причина да се надяваме, че в крайна сметка ще бъдат намерени доказателства, дори ако извънземни същества не ги предоставят лично. Според Мадхусудхан навсякъде има намеци и доказателства за „условия, подходящи за обитаване“. С прости думи, всъщност има признаци, че някои други планети и луни може да са обитаеми, но учените все още не са успели да намерят доказателства за живот на тези места.

Изчислено е, че само в нашата галактика може да има стотици милиони обитаеми планети. Изследователите смятат, че планетите са способни да приемат живот, при условие че се намират в така наречената обитаема зона. С прости думи, на разстоянието от звезда, където повърхността на скалистото време може да съдържа течна вода, която играе ключова роля за живота на Земята.

Въпреки това учените смятат, че планетите и спътниците извън обитаемата зона не са непременно неподходящи за живот. Например, спътникът на Юпитер Европа се намира извън обитаемата зона на Слънцето, но под нейната „ледена кора“ има скрит цял ​​солен океан, който може да е дом на живот.

От векове учените търсят признаци на живот във и извън нашата слънчева система. Например през октомври 2023 г. Мадхусудхан ръководи проучване, което открива намеци за океан на планетата K2-18 b, разположен на повече от 100 светлинни вълни. Тези команди също показват наличието на вещество, за което е известно, че се произвежда само от живота на Земята.

Авторите на изследването обаче отбелязват, че резултатите все още са много предварителни - учените все още не знаят дали веществото действително присъства в нивата, показани в данните. Очаква се резултатите от това изследване да станат обект на по-нататъшно изследване и търсене на извънземен живот. Има обаче вероятност те да бъдат опровергани в бъдеще.

Мадхусудхан каза още, че няма да се изненада, ако през следващите 10 години учените успеят да открият доказателства за съществуването на извънземен микробен живот. Той също така подчерта, че би бил много изненадан, ако в цялата Вселена няма друг живот.

В същото време Сийгър смята, че ще можем да потвърдим съществуването на извънземен живот само чрез мисии за връщане на проби – което ще изисква събиране на проби от други планети и луни, доставянето им на Земята и по-нататъшно изследване. Сийгър също каза, че е уверена, че учените ще могат да открият повече признаци на обитаемост във вода и океани, както и газове, които науката свързва с живота. Развитието на нашата технология обаче все още не е достатъчно, за да получим проби и следователно търсенето на извънземен живот ще продължи.

Превод: GlasNews