Представете си свят, в който хората вече не са просто хора, те могат да създават вселени и да контролират времето. Това може да се случи с невероятно напреднала цивилизация.

Учените се опитаха да си представят какво ще стане, ако човечеството се превърне в цивилизация от 6-и или 7-ми тип.

Но преди това да си припомним какви видове цивилизации има:

  • Първи тип. Човечеството е поело контрола върху всички процеси на Земята, а също така е получило достъп до цялата енергия на планетата.
  • Втори тип. Хората могат да впрегнат енергията на Слънцето и да започнат да населяват други планети като Марс и Венера.
  • Трети тип. Човечеството поема контрола над цялата галактика Млечен път. Също така контролира мощността на черни дупки, звезди и други небесни тела.

Първите три типа цивилизации са обозначени по скалата на Кардашев. Това е хипотетична система, която оценява способността на цивилизацията да използва технологичната мощ.

Сфера на Дайсън, звезда, енергия, божествено ниво, цивилизация тип 6, цивилизация тип 7, бъдещето на човечествотоЦял екран
Хипотетична сфера на Дайсън, която директно използва енергията на звезда Снимка: Universe Today

Оттогава този списък се разшири до 7 възможни типа цивилизации:

  • Четвърти тип. Човечеството получава възможността да засели и контролира цялата Вселена.
  • Пети тип. Човечеството контролира множество вселени, превръщайки се в мултиуниверсална цивилизация.

След това идват по-спекулативни заключения за това какви цивилизации от тип 6 и 7 може да има. Дори самите изследователи признават, че все още ни е изключително трудно да разберем толкова напреднали цивилизации, както и задачите, които ще се изправят пред тях.

Цивилизация от шести тип

Цивилизация от шести тип ще бъде поразително различна от своите предшественици. Вместо да контролира множество вселени, човечеството може да отиде по-далеч. Хората ще могат незабавно да създават или унищожават вселени по желание.

С такова развитие човечеството не само ще може да контролира всички тези вселени, но и ще можем да създаде наши собствени цивилизации. Най-вероятно на този етап на развитие хората ще могат да създават нови видове, разпространявайки ги в различни вселени.

мултивселена, ниво на бог, цивилизация тип 6, цивилизация тип 7, бъдеще на човечествотоЦял екран
Пример за това как може да бъде организирана мултивселената Снимка: Inverse

Говорим за създаване на цивилизация от тип 0 до 5. Бидейки на върха на такава хранителна верига, човечеството ще управлява тези цивилизации.

Но как биха изглеждали хората, ако се развият до такива висоти? Определено не както сега.

Имайки власт над реалността и материята, хората може да изглеждат точно както искат. Съществува и възможността човечеството в бъдеще просто да престане да бъде биологичен вид.

Най-вероятно с развитието на нашата цивилизация съществуващите технологии и AI ще стават все по-напреднали. Може би хората ще се слеят с изкуствения интелект, превръщайки се в нещо като хибрид между робот и човек.

Ако решите, че шестият тип цивилизация е лудост, учените ви молят да не бързате, тъй като ни очаква друго ниво.

Цивилизация от седми тип

Докато вървим напред, всичко става по-объркващо и странно. Седмият тип е точно прагът, когато цивилизацията почти напълно надхвърля човешкото разбиране.

Нека ви напомним, че човечеството вече ще има способността да променя и унищожава вселени и да създава нови видове, пише Фокус. Но ключовата разлика между цивилизация тип 7 ​​ще бъде, че тя ще може да поеме контрола над цялата вселена.

Вселена, ниво на бог, цивилизация тип 6, цивилизация тип 7, бъдеще на човечествотоЦял екран
Карта на видимата част от Вселената Снимка: space.com

Според спекулативните изводи на учените теоретично Вселената е много повече от мултивселената, която си представяме. Състои се от безкраен брой вселени, както реални, така и не толкова реални. Тя съдържа всяка възможна времева рамка и реалност, която хората все още не могат дори да си представят.

Така хората от седмия тип цивилизация ще надскочат всяка форма на физическа или метафизична реалност. Формата, която хората ще приемат, все още е непостижима за сегашните ни умове.

Проблеми като смърт или болка ще изчезнат завинаги. Вместо това хората ще могат да съществуват едновременно в множество реалности и времеви линии. Това означава, че създанията от седмия тип цивилизация ще виждат миналото, настоящето и бъдещето.

През този период човечеството може да се сблъска с много екзистенциални проблеми. Ако човечеството достигне максималното си развитие, тогава каква цел ще преследва след това, след като вече всичко е подчинено на човека?