В света има невероятен брой начини за зареждане на съдомиялна машина: в интернет има много опции за подреждане на съдове, като се твърди, че това е най-добрият вариант за почистване на мръсни съдове. Всичко обаче се променя, когато науката влезе в играта - инженери и експерти по домакински уреди разкриха как наистина да подредите чиниите в машината.

Според д-р Райнер Стамингер, физик и ръководител на катедрата по домакински уреди в университета в Бон в Германия, основната грешка, която много хора правят, е предварителното изплакване на съдовете, пише Daily Mail. Ученият отбелязва, че това просто не е необходимо, тъй като използването на топла вода изразходва допълнителни ресурси - вода и енергия.

Д-р Стамингер отбелязва, че хората трябва само да използват салфетки или вилица, за да отстранят остатъците от храна. Той също така отбелязва, че предметите, които са силно замърсени с упорити петна от храна, трябва да се поставят на долния рафт, където са разположени въртящите се пръскачки, тъй като налягането на водата е по-високо в тази зона.

Въпреки това, чупливите стъклени предмети и леките пластмасови контейнери трябва да се поставят на горния рафт, за да се предпазят от счупване. Експертът съветва още да не поставяте много мръсни съдове в четирите ъгъла на рафтовете, тъй като водата от кръглите пръскачки просто не може да достигне до тях. Д-р Стамингер също ни напомня, че водата в съдомиялните машини се издига от разпръскващите рамена, така че мръсната страна на съдовете трябва да е обърната надолу.

Експертът също така съветва съдовете да се поставят така, че да има място между тях и да може водата да преминава през него. Някои учени съветват да оставите разстояние между съдовете от поне 2-5 сантиметра - това е достатъчно за циркулацията на вода и препарат.

оформление на съдомиялна машинаЦял екран
Учените са посочили най-ефективния начин за подреждане на посудата Снимка: Daily Mail

Проучване от 2015 г. от Университета в Бирмингам заключава, че чиниите трябва да се поставят по такъв начин: в кръг замърсените с въглехидрати ястия, а в центъра замърсените с протеини. Проучването обяснява, че водата се движи с по-висока скорост в центъра, което е необходимо за премахване на петна от въглехидрати. Д-р Стамингер обаче не е съгласен с това твърдение.

В същото време експертът съветва да не се поставят остри ножове в съдомиялната машина, особено скъпи готварски ножове, както и дървени прибори, фин порцелан или деликатна стъклария. Факт е, че съдомиялните машини могат да затъпят остриетата на острите кухненски ножове с течение на времето, което ги кара да се настъргват или ръждясват.