Скорошно проучване, проведено в Мичиганския държавен университет, е установило, че плацебото, дадено на напълно информирани участници, може ефективно да намали стреса, тревожността и депресията, дори когато се прилага дистанционно. Очевидно, дори ако човек знае, че терапевтичният ефект ще бъде само в главата му, само това вече може да работи като спомагателен елемент на терапията, пише ScienceDaily.

Изследователите публикуваха своите открития в списанието Applied Psychology: Health & Well-Being и това е особено важно в светлината на продължаващите предизвикателства за психичното здраве, причинени от пандемията COVID-19. В проучването са участвали хора, преживели дългосрочен стрес поради карантина. Участниците били разделени на две групи: едната, която получила плацебо, а другата група не получила никакво лечение.

Участниците в плацебо групата са били информирани за плацебо ефекта и са получили таблетки с инструкции за употребата им. Целият процес, включително четири виртуални сесии с изследователя, е проведен дистанционно чрез Zoom. Участниците, които са приемали плацебо, са съобщили за значително намаляване на стреса, тревожността и депресията в сравнение с контролната група. 

„Излагането на дългосрочен стрес може да наруши способността на човек да управлява емоциите и да причини значителни проблеми с психичното здраве в дългосрочен план, така че сме развълнувани да видим, че интервенция, която изисква минимални усилия, все пак може да доведе до значителни ползи“, казва Джейсън Мозер, съавтор на изследването и професор в катедрата по психология на MSU.

Дарвин Гевара, постдокторант в Калифорнийския университет в Сан Франциско, също отбелязва, че дистанционното прилагане на плацебо може да се превърне в приемлива опция за хора, които иначе нямат достъп до психиатрична помощ. Това проучване допринася за нарастващ набор от доказателства, че психологическите интервенции, дори тези, включващи плацебо, могат да имат реални и измерими ефекти върху психичното здраве.

Плацебо представлява всяка субстанция (таблетка, капсула, разтвор) или манипулация, която изключително много прилича на истинска, но всъщност не е.

Плацебо е индиферентно вещество, обикновено съдържащо захар, когато се предлага под формата на таблетки и капсули и физиологичен разтвор, когато се предлага под формата на венозна инфузия.

Плацебо притежава същия вкус, мирис и външен вид като истинския медикамент, но не съдържа активни съставки и само по себе си няма лечебни свойства.

Плацебо ефект се нарича постигането на подобрение на състоянието на пациента и облекчаването на симптомите му след приложение на плацебо. Подобрението на симптоматиката се дължи на очаквания ефект от терапията, а не на самата терапия.

Опасно плацебо: Колоидното сребро крие голяма опасност за здравето

Плацебо-бутоните: Копчетата, които не правят абсолютно нищо

Снимка: Depositphotos.com