Скорошно проучване, проведено от университета Purdue в Индиана, разкрива потенциален риск за здравето, свързан с често използваните продукти за коса. Тези продукти, които включват кремове, масла и спрейове, често съдържат силоксани. Тези химикали, известни със своите свойства за изглаждане и блясък, се използват, за да предотвратят навлизането или напускането на влагата в косата, пише Daily Mail.

Проучването е установило, че когато тези продукти със силоксани се използват заедно с високотемпературни машини за коса, например преси, те могат да отделят токсични вещества във въздуха. Това е особено опасно в затворени пространства като бани, където по време на проучването са възпроизведени типични процедури за грижа за косата.

Експериментите показват, че използването на нагрети инструменти повишава концентрацията на циклични летливи метилсилоксани (cVMS), летливи химикали, във въздуха. Когато изпускателният вентилатор в банята е бил изключен, концентрацията на тези химикали е достигнала 82 милиграма на кубичен метър. Включването на вентилатора обаче намалило количеството замърсен въздух с около 70%.

Участниците в проучването, донесли свои собствени продукти за грижа за косата, са били изложени на около 17 mg силоксан по време на 20-минутна сесия за стилизиране. Въпреки че точната смъртоносна доза за хората не е определена, съществуват опасения относно кумулативния ефект от ежедневното излагане на тези химикали.

Силоксаните, които са синтетични роднини на силикона, се срещат не само в дамските, но и в мъжките хигиенни продукти. Крем помада, произведен от Redken, съдържа диметикон, вид силоксан. Тези химикали са свързани с различни здравословни проблеми, включително проблеми с плодовитостта, хормонален дисбаланс и увреждане на черния дроб.

Д-р Нусрат Юнг, водещ автор на изследването, изразява загриженост относно значителните емисии, открити по време на рутинна грижа за косата. Проучването се фокусира върху декаметилциклопентасилоксан (силоксан D5), често срещана съставка в продуктите за коса. Този химикал е ограничен в ЕС за козметични продукти за изплакване поради неблагоприятните му ефекти върху дихателните пътища, черния дроб и нервната система при проучвания върху животни.

Друг предизвикващ безпокойство химикал, силоксан D4, е известен със свойствата си да нарушава ендокринната система. При проучвания върху плъхове е отбелязано, че засяга репродуктивните органи и допринася за развитието на ендокринни заболявания, като синдром на поликистозни яйчници.

Проучването е установи още, че включването на изпускателен вентилатор може значително да намали концентрацията на вредни химикали във въздуха. Това обаче също така означава, че тези замърсители се отделят в околната среда, като потенциално засягат голяма площ.

Д-р Юнг подчерта, че е важно да сме наясно с тези химикали, отбелязвайки, че дори тези, които не използват такива продукти, могат да бъдат засегнати в градска среда, където тези химикали са преобладаващи във въздуха.

Брадите са опасни при целуване! Какво да правим?

Превод: GlasNews.bg