Човешкият живот е мимолетен и затова мисълта за това как можем да умрем и кога е доста обичайна. Изследванията показват, че някои хора се притесняват да умрат в съня си и сега учените разкриха защо това се случва и кой може да претърпи подобна съдба.

За щастие на повечето, освен ако нямате специфично медицинско състояние, вероятността да заспите и да не се събудите е относително ниска. Според учените има редица причини, поради които човек може да умре в съня си, но те обикновено включват трите най-важни човешки органа.

Консултантът по респираторна медицина в NHS Trust на университетските болници в Нотингам, д-р Милинд Совани, вярва, че смъртта по време на сън е свързана с три ключови органа:

сърце;
бели дробове;
мозък.

Когато човек спи, е по-малко вероятно да реагира на сигнали, които показват, че нещо не е наред с тези органи, пише IFLScience. Например, според кардиолога Джак Флайър, ако човек в съзнание изпадне в сърдечен арест за 10 секунди, той вероятно ще загуби съзнание, ще падне и ще привлече вниманието на другите със звука на падане. В същото време насън просто не можете да реагирате на такива симптоми и следователно такова събитие ще остане незабелязано.

Сърце

Според медицинския директор на Cedars-Sinai Heart Rhythm Center Sumit Chu най-честата причина за смърт по време на сън е свързана със сърцето - около 90% от всички смъртни случаи по време на сън се дължат на внезапен сърдечен арест (SCA).

Учените отбелязват, че най-висок риск от SCA се наблюдава при хора с:

коронарна болест на сърцето;
увеличено сърце;
неравномерен сърдечен ритъм.

По време на SCA сърцето на човек внезапно спира да бие, прекъсвайки притока на кръв към основните органи и може да бъде фатално без незабавна медицинска помощ. Статистиката сочи, че в повечето случаи смъртта от внезапен сърдечен арест настъпва между 22 часа и 6 сутринта, като по това време жените са най-уязвими.

Дихателни пътища

Обструктивната сънна апнея (OSA) също може да играе роля в смъртта по време на сън. Статистиката показва, че хората с OSA са повече от 2,5 пъти по-склонни да умрат между 12 сутринта и 6 сутринта, отколкото хората без това състояние.

Имайте предвид, че OSA се характеризира със стесняване на мускулите на дихателните пътища и може да спре дишането на човек за кратко време. В резултат на това има недостиг на кислород, сърдечната честота се увеличава, както и кръвното налягане. Всичко това увеличава риска от смърт в съня ви.

В същото време Чу отбелязва, че самата OSA рядко е причина за нощна смърт. Най-често то влошава друго заболяване, например проблеми със сърцето.

Мозък

Епилепсията е често срещано заболяване, засягащо човешкия мозък, при което човек получава повтарящи се пристъпи. За съжаление, не всички припадъци могат да бъдат контролирани с медикаменти и следователно водещата причина за смърт по време на сън за някои хора също е неочакваната смърт от епилепсия (SUDEP). Имайте предвид, че причините за SUDEP все още не са напълно ясни, но някои проучвания показват, че сънят може да увеличи риска от гърчове.

Инсултът също може да причини внезапна смърт през нощта, каза Чу. Статистиката показва, че около една четвърт от всички инсулти се случват по време на сън. Освен това състояния като OSA могат да увеличат този риск. Обикновено смъртта се причинява от кръвен съсирек или разкъсан кръвоносен съд, който блокира притока на кръв към мозъка.

Как да избегнем смъртта в съня си

Хората с описаните по-горе състояния трябва да посетят лекар, за да прегледа фактори като начин на живот и фамилна анамнеза. За останалите от нас, каза Чу, рискът да умреш в съня си всъщност не е толкова голям.

За да намалите риска от внезапна смърт по време на сън, лекарите съветват:

следете здравето;
наспете се;
упражнения;
Здравословна храна.