Британски медии съобщиха за резултатите от изследване на група учени, които изследвали проблема с комуникацията между спящи хора.

Както съобщава Daily Mail, позовавайки се на резултатите от експеримента, учените от компанията REMspace са използвали специално оборудване, което записва мозъчни сигнали от двама спящи субекта. Освен това хората са били в различни части на къщата, а не в една и съща стая.

Изследователите заключават, че спящите продължават да общуват въпреки състоянието на сън, в което са потопени мозъците им. Те са си разменили съобщения, пише в документа.

Те описват процедурата за предаване на съобщения по следния начин: мозъчните вълни на двамата души се наблюдават от устройството и се предават на сървъра.

След като сървърът установи, че единият участник е влязъл в осъзнат сън, той генерира произволна дума от специалния език и му я предава чрез слушалки.

След това участникът повтори тази дума в съня си и този отговор беше заловен и съхранен в сървъра.

Осем минути по-късно вторият участник влезе в осъзнат сън. Сървърът предава съхраненото съобщение от първия участник към него, което той повтаря, след като се събуди.

REMspace успя да повтори този експеримент с друга двойка участници. Но проучването ще трябва да бъде подложено на строг преглед, преди компанията да може окончателно да каже, че е постигнала мечтана комуникация.

Радуга, който е уверен в техните резултати, е широко известен със своите амбициозни - и понякога странни - експерименти. 

Според изпълнителния директор и основател на REMspace Майкъл Радуга, това, което преди се смяташе за научна фантастика, съществува в действителност. Утре общуването насън може да стане обичайно, смята той.

Компанията пусна анимационен видеоклип „Първата комуникация в съня“, в който се посочва, че експериментът се е състоял на 24 септември.

„Ние достигнахме исторически крайъгълен камък, като демонстрирахме, че осъзнатите сънища могат да отворят нови хоризонти на комуникация и човешки потенциал. Използвайки специално проектирано оборудване, двама души успешно влязоха в осъзнати сънища и размениха прости съобщения в съня си“, каза Рейнбоу.