Кафявата мазнина все повече започва да привлича вниманието на науката. За разлика от бялата мазнина, с която сме свикнали, тя има уникалната способност да изгаря калории, докато произвежда топлина, особено когато ни е студено. Сега учените са направили значителни крачки в разбирането на нервите, които се свързват с тази уникална мазнина, което би могло да отвори вратата към нови лечения за затлъстяване и свързани здравословни проблеми.

Кафявата мазнина е открита за първи път през 1972 г. и предизвиква любопитството на много изследователи. Докато познатата бяла мазнина съхранява енергия, кафявата мазнина е нещо като пещ. Сгрява ни още преди да започнем да треперим от студ. При възрастните най-голямо количество от тази мазнина се намира в областта на шията и над ключиците.

Екип от Калифорнийския университет реши да разгледа по-задълбочено как телата ни се свързват с тази кафява мазнина, пише New Atlas. Те изследваха вратовете на осем починали и проследиха как нервите се свързват с кафявата мазнина в областта на ключицата.

Основното откритие на това изследване е, че тези нерви са част от симпатиковата нервна система, система, отговорна за стимулирането на различни органи като сърцето и червата. Идентифицирането на специфичните нерви, които се свързват с кафявата мазнина, може да позволи на учените да активират само кафявата мазнина, без да засягат други части на тялото. Чрез разбирането на тези невронни връзки изследователите се надяват, че могат да стимулират кафявата мазнина непрекъснато да произвежда топлина, изгаряща калории. Целта на този процес ще бъде потенциално нов подход към борбата със затлъстяването.

Въпреки че има лекарства като Vegovi и Munjaro, които могат да ви помогнат да отслабнете или да управлявате диабет тип 2, те изискват продължителна употреба. Има и някои доказателства (за които авторите казват, че в момента се провеждат паралелни проучвания), които предполагат, че тези лекарства могат да действат чрез стимулиране на кафявата мазнина. Благодарение на новите знания за невронните пътища, изследователите са оптимисти за намирането на начини за активиране на кафявата мазнина за отслабване.

Все пак трябва да се отбележи, че това проучване има своите ограничения. Изследвани са само осем тела и те са по-стари, което означава, че имат по-малко кафява мазнина от по-младите хора. За да получат по-широка картина на функцията и механизмите на кафявата мазнина, учените се надяват да изследват повече хора от различни възрасти в бъдеще.

Това вълнуващо откритие подчертава сложните начини, по които са изградени нашите тела. Може да не е пълното решение на затлъстяването, но разбирането на невронните пътища на кафявата мазнина е обещаваща стъпка към нови ефективни и прости лечения в бъдеще.

Превод: GlasNews