Изследователите твърдят, че са пресъздали неандерталски и денисовски молекули, които живите организми нямат поради процес, който те наричат ​​„молекулярно изчезване“. Потенциално нови молекули могат да се използват като антимикробни средства. 

„Това е нещо съвсем ново. Ние предложихме термина молекулярно изчезване и това е първата рецензирана статия, която описва това“, обясни Сезар де ла Фуенте, съавтор на изследването и биоинженер в Университета на Пенсилвания в статия в Cell Host & Microbe.

Учените не извличат мъртви молекули от телата на неандерталци и денисовци и не ги съживяват - вместо това молекулите на организмите се използват като прототип за създаване на нови молекули в лабораторията.

Според Де ла Фуенте той е мечтал да възкреси изчезнали организми като динозаври, но има много етични, екологични и технически проблеми, свързани с това.

„Вместо да върнем цели организми, ние се чудехме дали можем да върнем молекули от миналото“, добави изследователят, обяснявайки, че пресъздадените молекули могат да се използват за решаване на проблеми като резистентност към антибиотици.

Авторите на изследването търсят нови начини за разработване на лекарства за защита срещу нови патогени и бактерии, които са устойчиви на съществуващите антибиотици.

Прекомерната употреба на антибиотици е довела до развитието на бактерии, които не могат да бъдат лекувани с конвенционални лечения. Това идва с висока смъртност: според проучване от 2019 г. резистентните към лекарства инфекции могат да убиват десет милиона души годишно до 2050 г.

Сега учените имат идеята да разработят нови антибиотици от молекули, които някога са защитавали изчезнали организми, за да предпазят съвременните хора от болести.

За целта се използва технология за машинно обучение. Те ще изследват протеините на съвременния човек и най-близките ни изчезнали роднини неандерталци и денисовци.

Джонатан Стоукс, биохимик от университета Макмастър в Канада, който не е участвал в проучването, го нарече творческо откриване на лекарства.

„Мисля, че този метод ще допълни други усилия за изследване на антибиотици, за да помогне за откриването на структурно и функционално нови антибактериални терапии“, обясни той.

Превод: GlasNews