Витамин D често се свързва със здравето на костите и емоционалното благополучие, но учените наскоро научиха за потенциалните му ползи за здравето на мозъка благодарение на проучване, проведено от университета Рутгерс. Тази научна работа показа как витамин D влияе върху когнитивната функция при по-възрастните хора. Ролята на хранителното вещество в поддържането на здравето на костите е добре документирана, но ефектите му върху мозъчните функции като паметта и скоростта на обработка са привлекли повече интерес от страна на учените.

Изследването на изследователите се фокусира върху специфична група жени с наднормено тегло на възраст от 50 до 70 години, пише Knowridge. Изследователите искаха да разберат как различните дози витамин D могат да повлияят на тяхната памет и скорост на реакция в течение на една година. Участниците бяха разделени на три групи, получаващи дневна доза съответно от 600 IU (стандартна препоръка), 2000 IU или 4000 IU. Едновременно с приема на витамина участниците били помолени да отслабнат.

Резултатите от проучването показват, че групата, приемаща 2000 IU дневно, е подобрила паметта и способността за по-добро усвояване на нови знания. Същата тази група обаче, както и тези, приемащи 4000 IU, имат по-бавно време за реакция. Това по-бавно време за реакция може потенциално да увеличи риска от падания и наранявания, което е основна грижа за възрастните хора. Предишни проучвания са в съответствие с тези констатации, което предполага, че високите дози витамин D наистина могат да увеличат риска от падане.

Проучване на университета Rutgers, ръководено от Sue Shapses и публикувано в The Journals of Gerontology: Series A, подчерта важността на баланса в приема на витамин D за подобряване на когнитивното здраве при застаряващите възрастни. Учените се надяват да проучат по-прецизно този витамин и ефектите му върху нас, като например връзката между приема му, времето за реакция и риска от падане и дали различните дозировки могат да бъдат по-подходящи за различните полове.