Професорът по вирусология, главен научен сътрудник на Научноизследователския център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ Анатолий Алтщайн каза, че след адаптирането на човечеството към новия щам на коронавирусна инфекция, пандемията ще приключи.

„Най-вероятно това е вирусът, който чакахме от дълго време и който ще бъде адаптиран към хората и няма да причини сериозни последствия за тях. Мисля, че ако наистина се разпространи добре по целия свят, това ще бъде край", обясни той в интервю за Lenta.ru.

Алтщайн добави, че е необходимо да се проучи какъв ефект ще има вирусът върху възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Как може да бъде опасен новият щам, обясни пред телевизионния канал "360" Александър Чепурнов, ръководител на лабораторията за особено опасни инфекции на Федералния изследователски център по фундаментална и транслационна медицина.

"Ако има предимство, нищо няма да ни спаси от него. Ще се разпространи като делта. Ще е въпрос на време и с какъв връх, тоест колко високо ще отиде тази вълна", заяви той.

Припомняме, че учени от Ботсвана, Южна Африка и Хонконг идентифицираха нов щам на коронавирус, който потенциално може да се превърне в най-опасния вариант на COVID-19. Вирусът има почти 50 мутации и е наречен B.1.1.529. По-късно е обозначен с гръцката буква "омикрон".

Превод: GlasNews

Лекарката, открила Омикрон: Симптомите са необичайни

МЗ оповести какво се знае за новия вариант Омикрон

Омикрон е тръгнал от заразен с ХИВ? Преболедувалите ковид не са защитени