Скорошно проучване, проведено от учени от University College London (UCL), хвърля светлина върху важен въпрос: психичното здраве на младите хора, които получават висше образование в Англия, пише SciTechDaily.

Това проучване е важно, защото е първото по рода си, което документира доказателства за повишени нива на депресия и тревожност сред студентите в сравнение с хора от същата възрастова група, които не учат. В него са участвали повече от 10 000 участници, които са проследявали психичното си здраве през няколко периода.

Водещият автор на изследването, д-р Джема Луис от Катедрата по психиатрия, Университетски колеж в Лондон, казва: „През последните години в Обединеното кралство наблюдаваме увеличаване на проблемите с психичното здраве сред младите хора, така че има все по-голям фокус върху подкрепа на студентите. Открихме тревожни доказателства, че студентите може да са изложени на по-висок риск от депресия и тревожност, отколкото техните връстници извън колежа."

Тя добавя следното: „Първите няколко години от висшето образование са решаващ период за развитие, така че ако можем да подобрим психичното здраве на младите хора в този момент, това ще има дългосрочни ползи за тяхното здраве и благополучие, както и за техните образователни постижения и успех в дългосрочен план".

Експертите са използвали данни от лонгитюдни проучвания на млади хора в Англия (LSYPE1 и LSYPE2). Първото проучване включва 4832 млади хора, родени през 1989-90 г., които са били на възраст 18-19 години през 2007-9 г.

Второто проучване включва 6128 участници, родени през 1998-99 г. на възраст 18-19 години през 2016-18 г. (т.е. преди началото на пандемията от COVID-19). И в двете проучвания малко повече от половината са посещавали висши учебни заведения.

Изследователите откриват малка разлика в симптомите на депресия и тревожност на възраст 18-19 години между студенти (включително университети и други висши учебни заведения) и нестуденти.

Струва си да се отбележи, че анализът взема предвид различни фактори, като социално-икономически статус, образование на родителите и употреба на алкохол, което предполага, че връзката между висшето образование и рисковете за психичното здраве продължава дори след приспособяване.

Проучването предполага, че премахването на рисковете за психичното здраве, свързани с висшето образование, може да намали честотата на депресия и тревожност сред 18-19-годишните с 6%. Необходими са обаче допълнителни анализи, за да се разберат по-добре тези рискове и да се идентифицират потенциални стратегии за интервенция в подкрепа на психичното здраве на младежите.

Друг автор на изследването, д-р Tayla McCloud, казва: „Въз основа на нашите открития не можем да кажем защо студентите може да са изложени на по-голям риск от депресия и тревожност, отколкото техните връстници, които не се обучават, но това може да е свързано с академичен или финансов натиск. Този повишен риск сред студентите не е установен в проучвания в миналото, така че ако асоциацията се е появила едва наскоро, това може да се дължи на повишен финансов натиск и опасения относно постигането на високи резултати в по-широк икономически и социален смисъл."

Така че, докато изследването не предлага незабавни решения, то подчертава важността на предоставянето на адекватна подкрепа за психичното здраве на студентите.

Превод: GlasNews.bg