Астрономите отдавна наблюдават Халеевата комета, която може да се види с просто око, и на всеки 75 години чакат нейната поява в небето. За последен път тя се показа през 1986 г.

Много астрономи смятат, че именно Халеевата комета е била самата Витлеемска звезда, която е показала пътя към новородения Христос. Именно под формата на комета художникът Джото изобразява „пътеводната звезда“ през 1301 г. в картина, посветена на раждането на Божия син. Но астрономите познават и по-достоверни източници – например наблюденията на техния древнокитайски колега Ма Туан Лин, които доказват теорията.

Ако това е вярно, то Рождество Христово, от което изчисляваме хронологията, се е случило 12 години по-рано. Това означава, че годината, която чакаме, не е 2024, а 2036. 

Всъщност, оказва се, че такава «поправка» не е особено обременителна – по източния календар двете години са равнозначни. И двете са високосни, и двете са на Зеления дървен дракон, отбелязва КП.

Нещо ни подсказва, че нищо няма да се промени обаче - свикнали сме вече с това, което е. Въпреки че... кой знае, всичко става.