Сексът има много физически и психологически ползи, включително понижаване на кръвното налягане, подобряване на имунитета и съня. По време на акта на физическа близост и оргазъм в тялото ни се отделя окситоцин, който се нарича още хормонът на любовта. Играе важна роля в изграждането на доверие и връзка между хората.

Но лошата новина е, че понякога хората умират по време на секс или малко след това, пише ScienceAlert. За щастие процентът на смъртните случаи по време на секс е изключително нисък и представлява 0,6% от всички внезапни смъртни случаи.

Има много причини, поради които това се случва на хората. В повечето случаи се причинява от упражнения или лекарства, отпускани с рецепта (като лекарства за еректилна дисфункция), или забранени наркотици като кокаин, или и двете.

Учените казват, че рискът от внезапна сърдечна смърт (ВСС) се увеличава с възрастта. Според проучване, проведено в Германия, сред 32 000 внезапни смъртни случая за период от 33 години, 0,2% от случаите са настъпили по време на сексуална активност.

Внезапната смърт е настъпила предимно при мъже, чиято средна възраст е 59 години. Най-често те са умирали от сърдечен пристъп или инфаркт на миокарда. Изследвания на внезапна сърдечна смърт и сексуална активност в САЩ, Франция и Южна Корея показват сходни резултати.

Но Лондонският университет "Сейнт Джордж" установи, че внезапната смърт по време на секс не се среща само при мъжете на средна възраст. Авторите на изследването са изследвали внезапната сърдечна смърт в 6847 случая, настъпили между януари 1994 г. и август 2020 г.

От тях 17 (0,2%) са настъпили по време на или в рамките на един час след сексуална активност. Средната възраст на смъртта е 38 години, а 35% от случаите са при жени, което е по-високо от предишни проучвания.

Причините за тези смъртни случаи не са инфаркти, както при по-възрастните мъже. В половината от случаите причината е внезапно нарушение на сърдечния ритъм, наречено синдром на внезапна аритмична смърт.

На второ място е аортната дисекация, която представлява 12% от смъртните случаи.

Останалите случаи се дължат на структурни аномалии като кардиомиопатия (заболяване на сърдечния мускул, което затруднява сърцето да изпомпва кръв към останалата част от тялото) или рядка група генетични заболявания, известни като каналопатии.

Внезапната сърдечна смърт при хора под 50 години се причинява главно от синдром на внезапна аритмична смърт или кардиомиопатия, показва ново проучване.