За първи път астрономите са открили тъмна материя, която буквално виси от масивни нишки, простиращи се през Вселената. Тези нишки образуват така наречената "космическа мрежа", която улавя галактиките като утринна роса върху паяжина, пише Space.com.

Учени от университета Йонсей в Сеул са използвали телескопа Subaru и гравитационни лещи, за да открият индиректно тъмна материя, уловена във нишките на клъстера Кома.

Така се е осъществило първото в историята наблюдение на тъмна материя в космическата мрежа, която се простира на десетки милиони светлинни години.

Клъстерът Кома или Abell 1656 е колекция от повече от хиляда галактики и се намира на 321 милиона светлинни години от нас. Поради гигантския си размер и относителна близост, този клъстер е идеален за учени, търсещи тъмна материя в нишките на космическата мрежа.

Космическата мрежа е цяла мрежа от нишки от материя, които снабдяват галактиките с газ, помагайки им да растат. Такива мрежи също събират галактики в клъстери. Основните нишки на космическата мрежа са самите стени на суперкупове от галактики, такава стена има и в клъстера Кома, който се нарича "Великата стена". Всъщност това беше първата открита свръхмасивна структура във Вселената.

Компютърно моделиране на галактики, заобиколени от газови нишки, които образуват космическата мрежа / Снимка: Yannick Bahé

Според учените галактиките се струпват в точките на пресичане на тези космически нишки, но те се прекъсват между галактиките и образуват така наречените „вътрешни нишки“. Именно там може да се натрупа тъмна материя, която тече през космически нишки.

Миналата година телескопът Keck Cosmic Web Imager успя да запише първата директна светлина от тънките нишки на мрежата, които се простират през най-тъмните ъгли на космоса. Но „виждането“ на тъмна материя около нишките на космическата мрежа е съвсем различен въпрос.

Това е така, защото въпреки че тъмната материя съставлява около 85% от цялата материя във Вселената, тя е невидима, защото не взаимодейства със светлината, както прави нормалната материя, която се състои от звезди и прах.

Доминирането на тъмната материя над обикновената материя също означава, че тя доминира в нишките на космическата мрежа, образувайки невидимата рамка, върху която се формира структурата на Вселената.

Въпреки това, докато тъмната материя не взаимодейства със светлината, тя взаимодейства с гравитацията - и това взаимодействие засяга движението на ежедневната материя и светлината, която можем да видим.

В новото изследване екипът е използвал светлина от галактиките и звездите зад клъстера Кома, както и високочувствителните инструменти на телескопа Subaru, за да разкрие финия ефект на лещи, създаден от тъмната материя.

Това е първото по рода си откриване на тъмна материя в крайните сегменти на космическата мрежа, помагайки още веднъж да се потвърди съществуването на широкомащабна структура, простираща се през Вселената.

Превод: GlasNews.bg