След успеха на спускаемия апарат Ingenuity Mars, НАСА си постави за цел да използва много по-голямо превозно средство за изследване на Марс.

Американската космическа агенция представи единствена по рода си футуристична концепция за самолет със слънчева енергия, който може да лети на огромна височина и едновременно да излита и каца на повърхността на Марс вертикално. Новият самолет, предложен от компанията Coflow Jet, се нарича Mars Aerial and Ground Intelligent Explorer (MAGGIE) и НАСА избра този проект като потенциална технология за по-нататъшно внедряване, пише Interesting Engineering.

Според изявление на НАСА, захранваният със слънчева енергия самолет MAGGIE е проектиран да лети в разредената атмосфера на Марс на големи височини. В същото време той не се нуждае от специална лента за излитане и кацане, защото трябва да се издигне във въздуха и да кацне на повърхността на планетата вертикално.

По-специално, планира се този самолет да лети на височина от 1000 метра и в същото време да може да покрие 179 км за почти 8 марсиански дни с едно зареждане на батерията. Учените смятат, че за 1 марсианска година самолетът ще може да измине повече от 16 хиляди км по време на своите изследвания на Червената планета със скорост от около 0,25 Маха (1 Мах е скоростта на звука или 1224 км/ч).

Снимка: NASA

Според предварителните планове на НАСА, MAGGIE ще може да проведе най-малко три големи атмосферни и геофизични проучвания на планетата на Марс. С помощта на самолета учените искат да разрешат мистерии, свързани с марсианската геофизика, атмосферната химия и потенциала на планетата да поддържа минал или настоящ живот. Тези данни ще помогнат за по-доброто разбиране на различните явления на Марс и като цяло ще подобрят разбирането за природата на планетата.

Учени от НАСА смятат, че успешна демонстрация на тази технология на Марс може да отвори нови възможности за създаването на космически кораби за изследване на други светове на Слънчевата система.

Но засега разработването на този самолет изисква нови технологични решения и въпреки това НАСА приема този проект Coflow Jet като потенциална технология, която ще бъде внедрена в бъдеще.

Превод: GlasNews.bg