Биологът и лауреат на Нобелова награда Венкатраман Рамакришнан е изследвал задълбочено идеята за криониката, както и възможните капани на индустрията.

В древен Египет хората са мумифицирали фараони, за да могат да се върнат към живот и да използват отново собствените си тела. Няколко хиляди години по-късно подобна идея изглежда смешна. Но всъщност има модерен аналог.

Биолозите отдавна търсят способността да замразяват проби, за да ги запазят за по-късна употреба. Но задачата не беше лесна, тъй като целият живот на Земята се състои предимно от вода. Когато водата замръзне, тя се разширява, което означава, че разкъсва клетките и тъканите. Именно поради това, например, размразените ягоди приличат на лепкава и неапетитна каша.

Така че цял клон на биологията, криоконсервацията, изучава как да замразява проби, така че да останат жизнеспособни, когато се размразят, пише LiveScience. По този начин учените научиха например как да съхраняват стволови клетки и други проби в течен азот. Открит е и безопасен начин за замразяване на сперма и човешки ембриони за последващо оплождане.

крионика, крионика, замразяване на хора, замразяване на тяло, безсмъртие, криоконсервация, криоконсервацияЦял екран
Хората се надяват, че в бъдеще ще успеят да възкресят тези, които са били замразени Снимка: Cryonics Institute

Както виждаме, криоконсервацията работи за много видове клетки и тъкани. За това често се използва глицерин, който може да се охлади до много ниски температури, но предотвратява превръщането на водата в лед.

В същото време терминът крионика се отнася до замразяването на цели хора, което се случва веднага след смъртта им, за да бъдат „възкресени“ замразените, когато се намери лек за причината за смъртта им. Идеята далеч не е нова, но стана широко разпространена благодарение на учения и писател на научна фантастика Робърт Етингер. Авторът си представи как учените в бъдещето биха могли да съживят замразени тела и не само да излекуват тези хора, но и да ги направят отново млади.

Как работи всичко? След като човек умре, кръвта му се източва напълно, заменя се със смес от глицерин и след това се поставя в течен азот.

Етингер основава Института по крионика през 1976 г. и убеждава повече от 100 души да платят 28 000 долара, за да замразят телата си в азот. Един от първите клиенти на Института по крионика беше майката на Етингер, Рея, която почина през 1977 г. Двете съпруги на учения също бяха поставени в азот. През 2011 г. самият Етингер почина и също отиде на азот.

Днес в света има много подобни инсталации. Друг популярен фонд в Аризона таксува около 200 000 долара за съхраняване на замразени тела.

Трансхуманисти срещу крионика

Издънка на тази идея са трансхуманистите, които вярват, че човешките умове не трябва да бъдат обвързани с краткотрайни тела. Според тях интелигентността и разумът може да са уникално явление във Вселената. В крайна сметка, какъв е смисълът на Вселената, ако няма разум, който да я оцени?

Затова трансхуманистите се застъпват за запазване само на мозъците им. Само един орган заема по-малко място и запазването му ще струва по-малко пари. Освен това инжектирането на аналог на "антифриз" директно в мозъка би увеличило шансовете за успешното му запазване.

Привържениците на трансхуманизма вярват, че в един момент тяхното съзнание може да бъде качено в компютър или друг подобен обект. Така полученият обект ще „оживее“ отново. Тя вече няма да бъде ограничена от нуждата от храна, вода, кислород и ще може да пътува до всяка точка на Вселената.

Трансхуманистите често твърдят, че пътуването в космоса е единственият шанс на човечеството за оцеляване. Поддръжник на тази идея е шефът на SpaceX Илон Мъск. Вероятно една от първите му цели на Марс ще бъде изграждането на съоръжение за крионика.

Замразени завинаги

  • Криогениката е клон на нискотемпературната физика, който изучава моделите на промени в свойствата на различни вещества при условия на изключително ниски (криогенни) температури.

Лошата новина е, че няма нито едно надеждно доказателство, че криогениката ще действа върху хората. Потенциалните проблеми са безброй, като се започне с времето. От момента на смъртта до момента на замръзване на тялото могат да минат минути или дори часове, при условие че човек живее в относителна близост до криогенния център.

Такова забавяне е напълно достатъчно, за да може всяка клетка на починалия да претърпи драстични биохимични промени поради липса на кислород и хранителни вещества. Следователно състоянието на замръзнало тяло вече не може да съответства на състоянието на жив човек. Но привържениците на идеята казват, че основната цел е да се запази физическата структура на мозъка, а за останалата част от тялото може да си "затворите очите“. Докато мозъкът остава добре запазен, така че всички милиарди клетки в него да остават видими, той подлежи на реконструкция.

  • Connectomics е картографиране на всички неврони в мозъка, което е ново направление в съвременната наука. Въпреки невероятния напредък в тази област, учените все още картографират невроните на мухи и други малки насекоми. Докато науката няма работещ метод за поддържане на мозъка в идеално състояние, конектомиката не може да го пресъздаде.

Съвсем наскоро те успяха да запазят мозъка на мишка, въпреки че това изискваше да се налее балсамираща течност в него, докато сърцето й бие. Очевидно този процес сам по себе си е убил мишката.

Ето защо досега нито една от съществуващите криокомпании не е успяла да предостави доказателства, че действително запазва мозъците на починалия в състояние, което би било необходимо за създаване на пълна карта на невронните връзки.

Но дори и с такава карта, тя не би била достатъчна за моделиране на мозъка. Изключително наивно е да си представяме всеки неврон като транзистор в компютър. В мозъците ни клетките управляват мястото, казва професор Рамакришнан.

мозък, възкресение, крионика, замразяване на хора, замразяване на тялото, безсмъртие, криоконсервация, криоконсервацияЦял екран
Науката все още не знае как да възкреси човешкия мозък Снимка: Getty Images

Според него във всяка мозъчна клетка се извършват постоянно променящи се програми, в които участват хиляди гени и протеини, както и взаимодействията на една клетка с друга също се променят. Картографирането на връзките в мозъка е огромна крачка напред, но дори това е само статична моментна снимка. Това няма да позволи да се реконструира действителното състояние на замразен мозък, камо ли да се предскаже как ще „мисли“ от този момент нататък.

Професор Рамакришнан сравнява тази задача с опит да се предскаже бъдещето на една страна и нейните хора, използвайки пътна карта.

Факт е, че нашият мозък е еволюирал заедно с нашето тяло и получава сензорни сигнали от него, за да взаимодейства с тях. Човешкият мозък е нестабилен, като нови връзки се добавят всеки ден и се прекъсват през нощта, когато спим. Има както циркадни, така и сезонни ритми, включващи растежа и смъртта на невроните, и това постоянно ремоделиране на мозъка е слабо разбрано.

Нещо повече, кой наистина трябва да маринова стар, грохнал мозък, а не перфектно работещата „машина“ на 25-годишен мъж. Какъв е смисълът да спасяваме този мозък?

Трансхуманистите вярват, че всички тези проблеми ще бъдат решени в бъдеще. Но те основават теорията си на факта, че мозъкът е просто компютър, само малко по-сложен от тези, които хората създават.