Една от планетите в системата на най-близката до Земята звезда Проксима Кентавър е потенциално годна за живот, съобщи ТАСС, позовавайки се на руски учени.

Авторите на изследването от Института по геохимия и аналитична химия "Вернадски" са стигнали до това заключение, след като са оценили водното съдържание на трите планети от тази звездна система.

"Към днешна дата от над пет хиляди известни екзопланети най-близки до Земята са тези в системата на Проксима Кентавър, като екзопланетата С е отвъд линията на замръзване, докато екзопланетата В може да бъде потенциално обитаема. Нашите учени са направили оценка на доставката на ледени първични тела, от които са се образували планетите. Те са установили, че количеството вода, доставено на екзопланета В, може да надхвърли количеството на водата, доставено на Земята от зоната на планетите-гиганти, както и масата на водата в земните океани", казва Сергей Ипатов от изследователския екип.

Учените са изчислили, че масата на звездата Проксима Кентавър е около десет пъти по-малка от тази на Слънцето. Същевременно планетата В се намира в обитаемата зона по-близо до звездата, отколкото до линията на замръзване.

Масата на планетата B е малко по-голяма от земната. Водата, необходима за живот на тази планета, може да е доставена от околностите на орбитата на планета С. В същото време третата планета D е по-близо до звездата от планетата В, а масата й е около четири пъти по-малка от нейната.