Всяка година Международната минералогическа асоциация одобрява имената на много новооткрити минерали. Изискванията са строги и включват аналитични описания както на химически състав, така и на физическата структура на всеки кандидат за нов минерал. Повечето от тях са микроскопични и не са достойни за показване. Но от време на време се открива нов и ценен минерал.
 
През 2015 г. киавтуит е одобрен от асоциацията въз основа на типов образец, състоящ се от един фасетиран скъпоценен камък от 1,61 карата. Намерен е като изтрит от водата кристал в наноси в град Могок, Мианмар – регион, известен с разнообразните си скъпоценни камъни. Сега шлифованият скъпоценен камък е в колекциите на Отдела по минерални науки, Природонаучния музей на окръг Лос Анджелис, САЩ.
 
Засега този камък е единственият известен екземпляр от киавтуит, което го прави не само най-редкият минерал, но и най-редкият скъпоценен камък. 

Киавтуитът е прозрачен червеникаво-оранжев на цвят и единственият екземпляр тежи 1,61 карата (0,3 грама). Химическата формула е Bi3+Sb5+O4, със следи от тантал. Кислородът е най-изобилният елемент в земната кора, така че рядкостта на киавтуит трябва да е свързана с метода, по който се е образувал, а не с недостига на съставките му.
 
Бисмутът е толкова тежък елемент, че плътността на киавтуита е повече от осем пъти по-голяма от тази на водата (и двойно по-голяма от тази на рубините, на които леко прилича), така че камъкът е дори по-малък, отколкото предполага теглото му. Базата данни за минерали на Caltech описва структурата като имаща шахматни листове от октаедри Sb5+O6, успоредни на Bi3+ атоми. Това е единственият признат бисмут-антимонов оксид и е кръстен на д-р Киав Ту, бивш геолог в Янгонския университет.
 
Интересното е, че Мианмар също е източникът на втория най-рядък минерал, пейнстоун, скъпоценен камък, от който са регистрирани само няколко.

Говорейки пред LiveScience, професорът от Калтех Джордж Росман приписва изобилието от скъпоценни камъни в Мианмар на налягането и топлината, произведени, когато Индия се сблъскала с Азия. Въпреки че наличието на толкова много видове скъпоценни камъни поставя Мианмар в надпреварата за двата най-редки минерала, десетилетия война и международни санкции правят много примери за всеки от тях вероятно да не достигнат до учените.

Превод: GlasNews.bg