Какво прави един баща, когато разбере, че няма надежда за болното му дете, но може да помогне на децата на другите? Започва кампания за събиране на средства за скъпа апаратура за диагностика, която да дари на болница в Пловдив. Елисавета е едва на годинка. Малко след раждането й, нейните родители забелязват, че мускулите й се схващат и момиченцето често е отпаднало. Първоначалната диагноза на лекарите била епилепсия, защото пристъпите приличали именно на такива.

Поставили диагноза, изписали медикаменти, но състоянието на Елисавета не се подобрило. Родителите разбират, че всъщност става въпрос за мутация на ген и за много рядко заболяване – алетернираща хемиплегия в детството. Диагностицирането на заболяването е възможно само и единствено с помощта на специална апаратура - видео-ЕЕГ. Такава обаче не навсякъде има. „Най-често на хората им се налага да пътуват до Турция, за да ползват такава апаратура, тъй като в България има единствено в София”, твърди майката на бебето пред bTV.

Два подобни апарата има в болница “Свети Иван Рилски” в столицата. Техниката прави най-точна диагностика, като състоянието на пациента се наблюдава с постоянен 24-часов видеозапис на поведението му. Обикновеното ЕЕГ изследване продължава около 20 минути в период от 3 до 7 дни. Понякога може да се стигне и до седмици. Освен липсата на апаратура друг проблем с изследванията на рядкото заболяване е, че здравната каса не ги финансира достатъчно.

Лечение за малката Елисавета няма. Състоянието й може само да се поддържа. Остава надеждата за апаратура. Не само за тяхното дете, а и за други семейства с този проблем. Семейството на момиченцето започва кампания за купуване на апаратура за болницата „Свети Георги” в Пловдив, където следят състоянието на дъщеря им. Необходими са около 20 хиляди лева. „Целта е да се възползват деца с различни неврологични заболявания, за които е необходимо да се извърши такова изследване”, казва Антон Кацаров, баща на малката Елисавета.