При спецакцията в Горна Оряховица е разбита група за "ало" измами. Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев след провеждането на акцията в два квартала в града - "Гарата" и "Калтинец", в София и в Румъния. "Това е една от най-големите групи", каза той, съобщава Nova

Задържани са петима души в България и 28 - в Румъния. Сред арестуваните в северната ни съседка е и ръководителят на групата. Той е български гражданин. Други четирима от задържаните там също са били високо в йерархията на организираната престъпна група. Останалите 23-ма са т.нар. "въртачи" - хората, които се обаждали по телефона на жертвите. "Тези лица са от доста ниските нива на групата и за тях ще трябва доста време, за да съберем доказателства сред получаване на съответните веществени доказателства, иззети от румънските ни колеги", поясни Гешев.

При акцията са иззети шест луксозни автомобила. До момента има доказателства за нанесени щети от "ало" измамите в размер на 2 млн. лв. 

"Това е поминък за част от българското население от ромски произход. Има доказателства за 2 млн. лв. Имаме около шест вторични случая. В Румъния са иззети стотици карти и румънски ваучери. Задържани са само български граждани, основно с ромски произход. Не всички са от Горна Оряховица. Ръководното ниво е от района на Горна Оряховица", каза още Гешев.