160 души са преминали през спешното отделение на “Пирогов” само за денонощие. По-голяма част от тях са заради травми и наранявания, причинени от поледицата.

25 от приетите са останали за допълнително лечение, съобщиха от лечебното заведение за “24 часа”.

Който има възможност, да ограничи през следващите дни разходките навън, а останалите да са по-внимателни заради поледиците. Такъв терен е рисков за всички и особено за възрастните хора, при които подвижността е по-малка, костите по-крехки и всяко счупване може да завърши лошо, съветват травматолозите.

Още в първия ден с денонощно отрицателни температури тази зима в травматологичните кабинети на “Пирогов” са прегледани 120 души. Данните на екипите показват, че в четвъртък всеки 7-и от преминалите през най-голямвата спешна болница в страната пациенти в четвъртък е бил за травматологията. 15 от пациентите се оказали с тежки наранявания и са оставени за болнично лечение.

През деня в петък са приети още 40 човека, от които 10 са останали за лечение.

Числото е в рамките на “обикновената” зимна статистика на болницата, специфичното е, че се увеличават рязко случаите на счупванията, навяхванията, изкълчванията на глезени и китки - хората се подпират на тях при падане на заледени участъци, обясниха от “Пирогов”.

С увеличаване на мразовития период зимният травматизъм расте от ден на ден. Увеличават се основно паданията на хора в активна и напреднала възраст. Правилото на ортопедията е, че детският травматизъм расте през лятото - тогава малчуганите имат повече свободно време за игра и за хрумвания какъв “героизъм” да покажат. Втората причина е, че при класически падания от право положение децата са в относително по-малък риск от тежко увреждане поради ниския ръст, добрата бързина на реакция и подвижността като цяло.

81 души са потърсили

подслон

в четвъртък срещу петък вечерта в кризисния център на Столичната община. Нощите срещу петък и срещу събота са най-мразовитите .- температурите паднаха до -15/-10.

От днес обача постепенно ще се затопля и дневните температури ще са от 1 до 4-5 градуса, каза шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.