Пагубно за нашата демокрация е, ако България остане без единна политическа опозиция. Не може да има власт без коректив. Това заяви в пловдивското село Труд президентът Румен Радев, където пристигна за 150-годишния юбилей на местната църква "Св. Троица". Държавният глава посочи, че няма информация за провеждащия се днес конгрес на БСП, тъй като се намира в Труд. Пловдивският митрополит Николай, който присъства на тържествената литургия, отправи към Румен Радев призив за въвеждане на часове по вероучение в училищата. Според владиката оценките от матурите били слаби, защото децата са откъснати от църквата.

 

"За нашия народ сигурният брод към нашата идентичност винаги е съществувал и това е вярата. Убеден съм, че Българската православна църква има традиции и днес те са силни", заяви Радев. Той благодари на жителите на Труд, че съхраняват паметта.

"Век и половина ни делят от онова време, в което нашите предци са изградили своя храм на вярата. Поколенията след тях са били изправени пред различни предизвикателства да съхранят съграденото пространство на духа. Този храмв е бил опожаряван, но отново възстановяван и съграждан, за да можем днес да чуем камбанен звън, символ на съхраненото достойнство на рода. Защото в Труд винаги е имало достойни хора", посочи президентът.