Традиционното слово на почетния председател на ДПС Ахмед Доган пред елита на партията по случай настъпването на Новата 2019 година предизвика политически коментари в Народното събрание. В речта си Доган заявява, че формата за промяна на модела на управление на страната е програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България спрямо средния стандарт в Европейския съюз. Според него обаче нито една партия няма капацитет за постигането му, но парламентът има този ресурс.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че мнозинството има съответната обществена подкрепа и посочи, че евроизборите могат да бъдат атестат за думите на Ахмед Доган. „Той казва, че страната ни не се нуждае от предсрочни избори, а що се касае до идеята му за програмен кабинет – имаме парламентарно мнозинство. В немалка част за законопроектите, които не са част от управленската програма и не са в коалиционното споразумение, ние получаваме парламентарна подкрепа и от опозицията. Това показва действително национално отговорно поведение на някои от парламентарните групи, независимо, че са в опозиция на днешния парламент“, каза още Цветанов.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова Ахмед Доган поставя правилна диагноза на болежките на обществото, но грешно лечение. „Диагнозата, че бедността и неравенствата са проблем номер едно на обществото, че икономиката не се развива с необходимите темпове, че се оттеглят чуждестранни инвестиции е правилна и тя съвпада с нашата. Предложението за лечение – програмно правителство, в което да участват всички представени в парламента партии, за нас е невъзможна формула“, каза Нинова. Тя поясни, че причина за това е, че този парламент е с изчерпано доверие. „Преведено на достъпен език словотo на Доган означава правителството да подаде оставка, тъй като явно вече има алтернатива“, заяви Нинова.

Във връзка с идеята за програмен кабинет народният представител от „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов посочи, че това са фантастични хипотези. „Трябва ли да се коментира речта на Ахмед Доган, като че ли това е най-важното политическо събитие на последната седмица? Не мисля така. По-скоро бих направил препратка към най-известната книга на Джером Джером - „Празни мисли на един празен човек“. Трансформирано на български по отношение на неговите идеи там за не знам си какъв кабинет, бих казал: „дръндарска кокошка просо сънува“, каза още Симеонов.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че личности и лидери като Ахмед Доган се раждат на сто години веднъж и че държавата ни има нужда от тях. „Мисля, че всяка година думите на господин Доган се очакват и от медиите, и от анализаторите, и от обществеността. И това е нормално и е разбираемо. Ние от ДПС много сериозно работим върху програма за ускорено догонващо развитие на страната. Това е и нашият призив към системните партии – да направим нужното и необходимото за ускореното догонващо развитие спрямо ЕС“, каза още Карадайъ.