В Окръжния съд в Пловдив стартира делото срещу д-р Иван Димитров, който в нощта на 2 март миналата година застреля влезлия да краде в гаража му Жоро Джевизов, по прякор Плъха. Обвинението срещу лекаря е  за убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Д-р Димитров е подсъдим и за притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение. 

Припомняме, че при първите разпити лекарят-рентгенолог в болница „Пловдив“ отричаше да знае нещо за убития. След това смени и няколко версии, но разследването установи, че е опитвал да прикрие фактите и накрая Иван Димитров направи признания. В негова защита няколко дни в Пловдив и страната  бушуваха масови протести с искания да бъде оневинен. След три денонощия в ареста, медикът бе освободен с мярка за неотклонение подписка. 

Ако Димитров бъде признат за виновен, може да получи присъда до 5 години затвор, а за незаконно притежаване на оръжие - от 2 до 8 години. 

Случаят предизвика обществен дебат за разширяване правомощията на гражданите в случай на самоотбрана, особено когато защитават живота и имуществото си.  Според Наказателния кодекс в момента се допуска неизбежна отбрана само, ако в жилището е проникнато с взлом или чрез насилие, както и ако отбраняващият се действа в състояние на уплаха и смущение. Юристи обаче коментират, че в такива случаи същността е в детайлите и затова в привидно близки казуси съдебните решения са различни. Днешното дело ще се разгледа в разпоредително заседание.