От 2 септември Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за участие в предстоящите наесен избори за общински съветници и кметове.

Партиите и коалициите могат да се запишат до 11 септември. От Централната избирателна комисия напомнят, че за кметския вот действа правилото за уседналост, т.е., както избирателите, така и кандидатите, трябва да са имали постоянен или настоящ адрес не по-малко от шест месеца преди датата на изборите - 27 октомври. 

Желаещите да се включат в местния вот партии и коалиции могат да се регистрират всеки ден от 09.00 до 17.00 часа в сградата на Народното събрание (пл. „Княз Александър I”).

Със свое решение ЦИК вече назначи всичките 265 общински избирателни комисии.

Членовете на комисията одобриха и план-сметката за подготовката и произвеждането на изборите, които ще струват на бюджета общо 70,7 млн. лв., съобщава БГНЕС. От тези средства по бюджета на ЦИК за организационно-техническа подготовка са предвидени 10 млн. лв. От тях 350 000 ще отидат за възнаграждения на всички заети по трудови и граждански договори, а 8 950 000 лв. ще са необходими за отпечатване на бюлетините и обработката на данните. За разяснителна кампания за начина на гласуване са отделени 600 000 лв., а други 100 000 лв. за обучение на членовете на избирателните комисии.

Това ще бъде първата предизборна кампания, за провеждането на която политическите сили ще могат да получават финансова помощ от юридически лица и еднолични търговци, съгласно новите правила, приети с последните промени в Закона за политическите партии.

По традиция ПП ГЕРБ ще се регистрира първа. Необходимите документи ще бъдат внесени в ЦИК от членове на ИК на ГЕРБ точно в 9.00 часа.