Всеки може да се озове в сутиация, в която залогът е твърде голям. Паниката, грешните действия или подценяването на сериозността на ситуацията могат да доведат до много лоши последствия. И често това се дължи на липса на познания.

 

Bright Side събра 15 факта, които да ви помогнат да действате рационално в критична ситуация:

 

Използване на множество почистващи препарати
 

Никога не използвайте белина в комбинация с други почистващи препарати на базата на амоняк едновременно в едно и също помещение. Тази смесица води до отделянето на токсичния хлорамин, който е опасен за здравето. 

 

Дезориентация под вода
 

Ако сте в ситуация, в която не можете да прецените къде е повърхността на водата, издишайте няколко мехурчета въздух и проследете къде отиват. Балончетата ще се издигнат и всичко, което трябва да направите, е да ги следвате.

 

Авария с колата си насред нищото
 

Ако няма как да повикате помощ, след като сте закъсали с колата, използвайте резервната гума. Запалете я, като димът й ще е видим на няколко километра и все някой ще го забележи.

Това, което не бива никога да правите, е да се отдалечавате от колата, търсейки помощ. Много често превозното средство бързо е откривано, а шофьорът доста по-късно, като се случва и да е загинал. 

 

Загрята мазнина
Най-добре е да не оставяте тигани или фритюрници без надзор. Ако обаче мазнината вече се е запалила, не се опитвайте да я гасите с вода: това само ще засили огъня. По-добре е да хвърлите сода за хляб или да го покриете, с което ще прекъснете достъпа на кислород.

 

https://profit.bg/uploads/userfiles/images/iaice5.jpg

 

Разпознаване на давещ се човек 
Д

авещите се хора обикновено не изглежда като да имат проблеми. Те не крещят за помощ и не издават звуци, привличащи вниманието. Ако някой наистина се дави, обикновено той е толкова изтощен, че не може да крещи и когато главата му се появи над повърхността на водата, всичко, за което има време, е да си набави въздух.

В такива случаи главата на човека е наклонена назад и той продължава да изчезва под водата отново и отново. Ако косата му е дълга, обикновено е върху лицето, очите са блуждаещи, а движенията бавни и трептящи.

Първа помощ

Ако трябва да дадете първа помощ, но човекът не се съвзема, не спирайте с изкуственото дишане и сърдечния масаж, докато линейката не пристигне. Ако го направите, човекът ще има нулев шанс за оцеляване, тъй като мозъкът му остава без кислород.

Често смисълът на първата помощ не е да се върне човек към живота, а да се запази мозъкът, докато пристигнат професионалисти.

 

Необходимият минимум физическа сила
 

Всеки човек трябва да може да направи поне едно набиране. Може да се окажете в опасна ситуация, в която този абсолютен минимум на физическа сила ще спаси живота ви.

 

Популярно погрешно схващане е, че в тази ситуация адреналинът ще ви помогне и ще увеличи вашата сила. Но адреналинът не е толкова полезен. Ако човек не може да направи едно набиране в реалния живот, почти няма шанс да успее да го направи и в критична ситуация.

 

Помощ
Първото нещо, което трябва да кажете на оператора на спешния телефон, когато позвъните, за да потърсите помощ, е вашето местоположение, а не причината, поради която се обаждате. Ако ситуацията ви накара да прекъснете разговора, по-добре е операторът да знае местоположението ви.

След това той ще изпрати някого на място, за да провери. Ако знае само причината за обаждането, няма да може да ви помогне. 


Случайна среща с диво животно
Всяка драскотина или ухапване от диво животно може да доведе до бяс. Трябва да дезинфекцирате раната и след това незабавно да потърсите лекар. Всеки час, който губите, намалява шансовете ви за оцеляване. Почти невъзможно е да се излекува това инфекциозно заболяване, ако е минало твърде много време.

Докосване до електрифициран обект
Ако се налага да докоснете такъв предмет с вътрешната страна на дланта си, електричеството ще накара юмрука ви да се свие и няма да можете да отскочите. В тази ситуация е по-добре да го докоснете с опакото на дланта си - по този начин ще бъде по-лесно да издърпате ръката си.

Гръмотевична буря
Теорията, която твърди, че гръмотевиците никога не удрят на едно и също място, е погрешна. Вероятността за втори удар е доста голяма, така че се опитайте да стоите по-далеч от центъра на бурята (но не бягайте). Най-добре е да легнете в някакъв по-дълбок район, тъй като мълниите обикновено удрят по-високите места.

Освен това се отървете от всякакви метални предмети и мобилния си телефон. Ако светкавица е на път да ви удари, ще усетите метален вкус в устата си 3-4 секунди предварително и космите по тялото ви ще се наелектризират. В тази ситуация седнете, поставете свитите си крака един срещу друг, а ръцете на коленете.


https://profit.bg/uploads/userfiles/images/buria2.jpg

Пресичане 

 

Ако пресичате пътя и виждате ярка слънчева светлина, отразена от предното стъкло на кола, е напълно възможно шофьорът да не ви забележи. По-добре е да оставите колата да мине и след това да преминете, дори ако правилата казват друго.

Загуба в гората

 

Ако разберете, че сте се изгубили и нямате идея накъде да продължите, трябва да потърсите вода. Обикновено това означава, че трябва да слезете в ниското. Освен това обърнете внимание на птиците: ако летят високо, се движат към водата, а ако летят ниско, идват от нея.

Почти във всяка ситуация пътека покрай някакъв водоизточник, било то река, езеро или язовир, ще ви отведе до път. След като намерите път, всичко, което трябва да направите, е да се насочите към цивилизацията.

 

Скокове във вода
 

Винаги запушвайте носа си, ако скачате във водата. Причината: в нея може да има много опасни микроорганизми, като Naegleria fowleri. Ако влязат в носа ви с много вода, те могат да стигнат до мозъка и да причинят първичен амебен менингоенцефалит, което води до смърт в почти 100% от случаите. Но ако погълнете тези организми през устата, нищо няма да се случи.

Човек с диабет губи съзнание
 

Ако човек с диабет е загубил съзнание, не можете да му инжектирате инсулин - това може да го убие. През повечето време диабетната кома се причинява от хипогликемия (ниска кръвна захар), а инсулинът само ще влоши ситуацията.

Това, което трябва да направите, е да се обадите за линейка и да се опитате да дадете на човека малко захар - това ще помогне много. Ако това е хипергликемия (висока кръвна захар), действията ви няма да влошат положението сериозно.


Бонус: Правилото за петте секунди

 

Всички сме чували (и може дори да сме използвали) правилото, според което храната, която падне на пода, все още може да бъде изядена, без да застрашава здравето, ако са минали по-малко от 5 секунди.

Въпреки това, микробите вероятно не следват това правило, сочат данните от множество проучвания. Някои учени също са съгласни, че рискът е минимален, но това не означава, че е напълно безопасно.

 

Източник: profit.bg