Точната бройка на асансьорите в страната да се установи през имотните декларации, които подаваме. Това предлагат от Фондация "Асансьорна безопасност“

Според представената концепция от ФАБ дори една подадена имотна декларация на някой от живущите във входа на жилищната кооперация е достатъчна да се локализира наличието на асансьор.

След това от ДАМТН и лицензираните контролни фирми могат да проверят - дали подемникът не се поддържа нелегално или това се върши с договор с етажната собственост. Данъчните от своя страна могат да видят дали фирмата си плаща редовно дължимото на бюджета. От техническия надзор пък ще могат да изискат от контролната фирма данни за състоянието на съоръжението.

В случай, че бъде установено че има съоръжения, към които няма зададени фирми за техническа поддръжка/надзор, и съоръжението е в експлоатация, то тогава етажната собственост се счита, че е в нарушение на действащите държавни разпоредби и би трябвало да понесе съответната отговорност, пише "Монитор".

Половината от над 100 хил. асансьора в страната се поддържат нелегално. По информация от техници, ремонтиращи подемниците те са се натъквали на асансьори в плачевно състояние, които обаче дни преди поредната повреда са получили документ, че са минали технически преглед, установил уж нормалното им техническо състояние.