Археолози са открили в Перу телата на 227 деца, пожертвани в ритуал за омилостивяване на богове на културата Чиму, предаде Франс прес.

Телата на децата, на възраст между четири и 14 години, са намерени при разкопки в северния район Хуанчако. Обектът е част от империята Чиму, процъфтявала до края на 15-и век по перуанското крайбрежие преди идването на инките през 1475 година.

Археологът Феран Кастильо от изследователския екип отбелязва, че това е най-масовото жертвоприношение на деца, на което са се натъквали досега. Според Кастильо подрастващите са принесени в жертва заради изпратени от разгневените богове природни бедствия, свързани с феномена Ел Ниньо. Жертвите, част от които все още са с коса и кожа, са погребани с лица към океана. Археолозите са открили доказателства, че жертвоприношението е извършено по време на обилни валежи.

Разкопките на обекта продължават от 2018 г., пише dir.bg По-рано през тази година бяха открити телата на 140 деца и 200 лами. Археолозите очакват още подобни находки.

"Хуанчако определено е място, избрано от хората Чиму за извършване на жертвоприношение", казва Кастильо.