Токът няма да бъде увеличен с повече от размера на инфлацията, който е малко над 3,5%. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ зам.-председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов по повод искането на трите електроразпределителни дружества цената на електроенергията да бъде повишена от 1 юли.

Това е минималният вариант, с който може да поскъпне електрическата енергия, но все пак решението си е на КЕВР, добави той.

По думите му Националната електрическа компания не е в добро състояние заради лошите инвестиции и тарифния дефицит.

Той коментира и подготвяната сделка за активите на ЧЕЗ у нас. България няма думата в този търг. Докато не бъде избран купувач, ние няма как да въздействаме върху процеса, заяви Николов. По думите му соченият за потенциален купувач холдинг "Еврохолд" е стабилен холдинг, със стабилни печалби. Той обаче посочи, че все пак трябва да се изчака и да се види откъде идва финансирането на сделката.

Службите трябва да са нащрек, заяви зам.-председателят на парламентарната енергийна комисия.

Валентин Николов съобщи, че председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова е разговаряла днес с него и му е предложила да стане председател на енергийната комисия, заемайки маястото на подалия оставка заради имотния скандал Делян Добрев. Предстои гласуването в пленарна зала, каза Николов.