Състав на Софийския апелативен съд отмени оправдателната присъда на Окръжния съд в Монтана по дело срещу бизнесмена Б. С. за данъчно престъпление, съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

Според магистратите в периода от 11 декември 2013 г. до 13 януари 2014 г., в Монтана, в длъжността си на управляващ акционерното дружество подсъдимият Б.С. избегнал плащане на данъчни задължения в особено големи размери – 96 100,20 лева, дължими суми по Закона за ДДС за месеците ноември и декември 2013 г.

За да скрие данъците, бизнесменът използвал документи с невярно съдържание в счетоводството – данъчни фактури за фиктивни доставки на термопанели, и подал неверни данни в данъчните декларации пред Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново. А освен това и приспаднал неследващ се данъчен кредит.

 

На първа съдебна инстанция Окръжният съд в Монтана е оправдал подсъдимия Б.С. по повдигнатото обвинение. Оправдателната присъда обаче е била протестирана от Окръжна прокуратура – Монтана, като неправилна и незаконосъобразна. Според прокурорите съдът неправилно е приел сделките за действителни, тъй като липсва реално предаване на описаната във фактурите стока, както и няма осъществено плащане. Фиктивността на сделките е била установена и с ревизионен акт на ТД на НАП – Велико Търново.

Софийският апелативен съд е отменил оправдателната присъда на Окръжния съд в Монтана и е постановил нова присъда, с която бизнесменът Б. С. е признат за виновен, като е освободен от наказателна отговорност и му е наложена глоба в размер на 3 000 лева за извършеното от него престъпление против данъчната система.