Възрастта не пречи, стига да си здрав, казва Руско Кадиев от Мадан

Той е единственият българин, спечелил спартатлона - тогава бил на 34

На практика като състезател е обиколил пет пъти екватора

“Възрастта не пречи, стига да си здрав, трениран и убеден в силите си. Разстоянието е отчайващо дълго, правилата са още по-тежки”, казва 61-годишният маратонец Руско Кадиев. Той се подготвя да пробяга разстоянието от Атина до Спарта, което е точно 245,3 километра. Бягането, което се смята за едно от най-тежките в света, се провежда всяка година от 1983-а насам. Ултрамаратонът е известен под името спарталон и е под егидата на гръцката асоциация по лека атлетика.

Руско Кадиев е електроинженер по професия, работи като учител по електротехника и е помощник-директор в Професионалната гимназия “Васил Димитров” в Мадан. Кадиев е известен в района като Даскала, който бяга.

Често бегачът може да се види по пътя от Мадан до Смолян и Рудозем. Любимите му дестинации обаче са обиколките около върховете над миньорския град.

“Спортът ми е хоби, той ме държи. Амплоато ми са супермаратоните, защото имам издръжливостта на родопчанин”, казва Кадиев.

Всъщност той е единственият българин, който е печелил спарталона през 1992 г. с време 24,08:13 ч, когато е бил на 34 години. Иначе са се пробвали общо 14 българи.

Според легендата воинът Фидипид пробягал разстоянието от гр. Маратон до Атина, за да съобщи за победата на гърците. В Атина той успял само да извика “Радвайте се, победихме!” и паднал мъртъв от умора. По-късно за подобно нещо пише и Херодот . Ултрамаратонът е възобновен въз основа на преданията. Според общоприетото правило в спорта маратон е бягане на дълго разстояние с дистанция 42,195 км. Всичко над тази дължина се нарича ултрамартон.

“Сега нямам амбицията да го спечеля, но ако го завърша, ще е подвиг, тъй като е много тежко. Обикновено се пускат около 390 души от цял свят, но на финала стигат едва 2/3 от тях. Има години, в които са завършвали дори по-малко”, обяснява той.

Ако успее, ще е най-възрастният маратонец , който е пробягал разстоянието. Състезанието е в последния петък на септември и сега Кадиев чака да приключи учебната година и да започне усилени тренировки.

Самата процедура за допускане до спарталона е строго регламентирана. Който иска да участва, трябва да има завършено състезание на 100 км с време под 10 часа и половина или да е успял да пробяга 200 км. Допускат и ако си участвал предишната година и си успял да вземеш разстоянието от Атина до Нестани за по-малко от 24 часа и половина.

“Покрай ангажиментите си в училище не съм бягал такива дистанции, не отговарям на условията, но щабът ме допуска с т.нар. уайлдкард, - специална карта, която се дава на известен човек, на когото може да се има доверие”, казва електроинженерът. Самото участие се заплаща от състезателя и струва около 600 евро. В цената влизат 7 нощувки, застраховки и храна.

Състезанието започва в 7 ч сутринта. Стартът е пред Акропола в Атина. Маршрутът следва крайбрежието в посока към Коринт.

“Бегачите трябва да преминат през 75 контролни пункта, за всеки от тях има контролно време. Участниците, които не го покрият, може да бъдат отстранени, но до средата на разстоянието като цяло се допускат и закъснели. Организаторите може да спрат закъснелите, както и тези, които изглеждат крайно изтощени.

По пътя има няколко пункта с бидони с вода и суха храна за подкрепление”, казва Кадиев. По маршрута се преодолява надморска височина от 0 до 1050 метра.

Миналата година бягал българинът Христо Цветков. “По време на състезанието Гърция бе обхваната от страхотна буря и наводнения. Христо проклинаше, че е тръгнал да бяга, но завърши. Човешката воля е нещо страхотно”, вметва Кадиев. В спортния свят завършилите спарталона се смятат за герои. Бягането не е комерсиално.

Няма награди. Всеки успешно финиширал получава само венец от маслинови клонки.

От 40 г. Кадиев не е спирал да бяга на дълги разстояния. Досега е изминал близо 200 000 км, което е около пет пъти повече от дължината на екватора.

“Не мога да заспя, ако не избягам поне 2-3 км на ден. Не ме интересува дали вали дъжд, сняг, или е 40-градусова жега. Пуших в казармата точно 56 дни експериментално. Стигнах дори до кутия. След като установих, че цигарите ми пречат на физическата кондиция и издръжливостта при бягане, ги спрях веднага”, споделя Кадиев.

Първото си участие на маратонско бягане прави още като студент в Златни пясъци през 1982 г., постига резултат 3,05 ч. Подготвял се е абсолютно сам, без уроци и треньори.

Участвал е в повече от 25 маратона, най-доброто му лично постижение е 2,25:21 ч на маратон в Дупница. Най-много победи от общо 12 участия има на обиколката на Витоша - тя е 100 км.

“Като спортист и педагог ме радват все по-масовите участия в маратоните у нас, включително и на млади хора”, казва Кадиев. В Мадан например през годините е успял да запали десетки хора да бягат. Негови възпитаници дори са печелили национални състезания. Той дава идеята да се провежда маратон и в района. През 2012 г. организира бягане по стъпките на 21-и пехотен средногорски полк, който преди век освобождава Смолянско. На последното състезание - от връх Средногорец до центъра на Смолян, взеха участие близо 20 души.

Съпругата му Нонка също се запалила по бягането. Печелила е състезания на по-кратки разстояния и е завършила няколко маратона. Тя също е електроинженер. Срещнали се, след като Руско се върнал като победител от спарталона. Тогава Нонка започнала работа в същото училище. “Още като ме поздравиха с победата, колегите отсякоха, че има нова учителка, която е точно за мен. Така станахме семейство”, казва ултрамаратонецът.