Милиардерът и съосновател на Alibaba Джак Ма заяви, че хората трябва да могат да работят само 12 часа седмично, използвайки предимствата на изкуствения интелект.

"Хората могат да работят само три дни в седмицата, по четири часа на ден с помощта на технологичния прогрес", обясни той на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай. Той разговаря на сцената с Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, чиято компания в момента изгражда производствени мощности в града, предава Bloomberg.

Интересното е, че по-рано тази година Ма защити скандално известния в технологичния сектор на Китай "график 996" - работа от 9 до 21 часа, 6 дни в седмицата. Основателят на гиганта за е-търговия Alibaba предизвика бурни реакции, след като заяви, че младите хора трябва да възприемат културата на извънредните часове труд в технологичните компании като "благословия".

Заради множеството критики по-късно Ма смекчи тона, като допълни, че решението да се работи извънредно все пак задължително трябва да бъде взето от служителите, а не да се налага от работодателите. Каза и че според него компаниите, които се опитват да въведат насила тази практика, са обречени на провал.

Графикът "996" нарушава принципно трудовите закони на страната. Според закона в Китай работната седмица не може да надхвърля 40 часа. В публикация в китайския микроблог Уейбо Ма добави, че "истинските "996" трябва да бъдат за прекарване на време в учене, мислене и самоусъвършенстване".

"Хората, които се придържат към "996", трябва да са открили своята страст там и тяхното щастие извън парите", уточни той.

"Не се притеснявам за работните места", каза Ма в четвъртък, като направи оптимистичното заключение, че изкуственият интелект ще помогне на хората, а няма просто да елиминира работните им места.

"Компютрите имат само чипове, мъжете имат сърце. Мъдростта идва от сърцето", поясни още той. Срещата между Ма и Мъск се случва на фона на засилваща се търговска и технологична война между САЩ и Китай. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък допълнителни мита върху стоки за около 550 млрд. долара от Китай, часове след като Пекин обяви контра-мита за стоки на стойност 75 млрд. долара за САЩ.

Tesla е една от няколкото известни американски компании, засегнати от търговската война. В момента тя строи фабрика за своите автомобили в Шанхай. В началото на 2018 г. Мъск изпрати публично в Twitter съобщение на Тръмп, оплаквайки се от 25-процентната ставка за вносни коли за Китай, влизащи на пазара в страната.

Джак Ма пък е откровен критик на търговската война. В края на миналата година в рамките на China International Import Expo в Шанхай предприемачът нарече конфликта "най-глупавото нещо на този свят".