Бургаският бизнесмен Божидар Каракашев най-после ще отговаря в съдебната зала за кървавата касапница от 11 август 2012 г., когато въоръжен с 3 ножа и счупена бутилка, наръга в корема Тони Узунов, рани майка му и още двама души. Кървавият трилър се разигра в разгара на лятото и посред бял ден в центъра на Бургас след скандал за паркиране.

Въпреки многото свидетели, делото не може да влезе в съдебна фаза вече близо 7 години, пише "Флагман". 

Веднага след касапницата са извършени очни ставки, направени са 2 съдебно-химични експертизи, които твърдо показали 1,9 промила алкохол и наличието на метадон в кръвта на Божидар. Противоречиви обаче се оказват становищата на специалистите по четирите съдебно-медицински експертизи, които са назначавани и които трябва да покажат дали Каракашев е вменяем и може ли да носи отговорност за постъпките си. Първите две комисии казват, че е невменяем, но третата – че е вменяем!

Противоречията забавят разследването цели 4 години. През лятото на 2016 г. наблюдаващият прокурор назначава комплексна седморна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, която да реши окончателно дали обвиняемият може да носи отговорност за действията си, но резултат от нея няма.
 
 


Изгубили надежда, че ще получат някаква справедливост най-тежко пострадалите в този ужасяващ августовски следобед се обърнаха за помощ към регионалния сайт в края на 2017 г. След наша проверка се оказа, че това е
първият случай в историята на бургаската съдебна система, при който изчезва цяло досъдебно производство!
Документите буквално се изпаряват на път за Варна, където местни специалисти трябва да направят ключовата експертиза за старта на процеса. Те обаче така и не успяват да се запознаят с материалите по делото, които са „изгубени“ от куриерска фирма „Стар пост“.

Тези всички меко казано странни обстоятелства до момента спасяваха от съдебна отговорност бизнесмена Каракашев. Въпреки неадекватната си постъпка, той е човек с много добри финансови възможности, които ръководи успешен бизнес. Бургазлията е освободен от ареста почти веднага след касапницата и продължава да си живее живота.

Докато най-тежко пострадалият от действията му – Тони Узунов все още се възстановява в болницата, Божидар напуска страната и отива на екзотична екскурзия със семейството си.

Въпреки че се радва на луксозни придобивки като яхтата „Калина“, бързи мотори и скъпи коли, Каракашев не прави никакви опити да помогне за лечението на младия бургазлия. Той дори не се свърза със семейството, за да се извини на Тони.
Във въпросния ден пострадалият е в разцвета на силите си, на 21 години. Той и майка му тъкмо се връщат от гробищния парк, където са посетили гроба на наскоро починалия баща на Тони. Само на няколко метра от дома им обаче, те са пресрещнати от побеснелия Божидар. Агресивният мъж се насочва към тях, крещейки и държейки в ръце ножовете. Тони избутва майка си, за да я предпази, но тогава нападателят забива 10-сантиметрово острие в корема му.

Настава суматоха и младият бургазлия се свлича на земята. Към него и майка му се приближават мъж и жена, които опитват да усмирят развилнелия се бизнесмен. Някак си успяват да го направят и Божидар се скрива във входа на блока си. Преди това обаче успява да пореже още майката на Тони и хората, дошли на помощ. 

Всички пострадали в тази касапница ще видят Каракашев в съдебната зала до месец. След намесата на административния ръководител на Апелативна прокуратура - Бургас Любомир Петров и шефът на ОДМВР ст. комисар Калоян Калоянов разследването е възстановено. Готова е и чаканата вече близо 2 години седморна съдебно-психиатрична и психологична експертиза. Според становището на специалистите Каракашев е вменяем и може да носи отговорност за действията си.

Срещу него вече са повдигнати обвинения за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди, 3 леки телесни повреди и 2 закани за убийство.

Ако бъде признат за виновен за средна телесна повреда, бизнесменът може да получи от 2 до 10 години затвор, за лека – до 3, а за закана за убийство – до 6. Той обаче е с чисто съдебно минало и най-вероятно ще се отърве с условна присъда.
Припомняме, че до зловещия екшън се стигна заради наглед безобиден инцидент. Прибирайки се у дома, Божидар паркирал своя „Опел Зафира“ пред входа на кооперацията на ул. „Раковска“. Тогава обаче закачил леко друг автомобил, чийто собственик видял инцидента и започнал да го обижда.

Ядосаният Каракашев се качил в апартамента си на 4-ия етаж и след няколко минути започнал да мята предмети от терасата, включително ютия, по другата кола. Не след дълго той отново излязъл навън, но вече сериозно въоръжен, явно търсейки саморазправа със съседите си. Малко след това на ул. „Цар Калоян“ се появили Тони и неговата майка, върху които се нахвърлил Божидар.

Животът на младия бургазлия е спасен от лекарите в УМБАЛ-Бургас след 6-часова операция. Тони е на системи в болницата близо 3 месеца, докато в този момент нападателят му обикаля света. Пострадалият споделя, че никога няма да се възстанови от тежката травма, в следствие на която има деформации на тялото. Той обаче разкрива, че няма търпение да се изправи пред Каракашев в съда.

Тони иска вече всичко да свърши след „близо 10 години ходене по мъките“. Бургазлията сподели още, че вярва в родното правосъдие въпреки дългото протакане на случая.