След пет-шест години цели региони в България и десетки хиляди асансьори ще останат без поддръжка, предупреди председателят на Българската асансьорна асоциация инж. Валентин Маринков, който е и собственик на фирма за доставка и поддръжка на испански асансьори и ескалатори у нас и в чужбина.

Най-остър е недостигът на специалисти в Пирдоп, Златица, Челопеч, Враца и Видин, отчите Маринков пред "Нюз.бг".

Той изнесе и други стряскащи данни. По думите му, три-четвърти от хората, които поддържат асансьори или са се пенсионирали и са напуснали България, или са сменили професията си.

Главната причина за състоянието на асансьорния бранш е, че мнозинството от собствениците на асансьори нехаят. Според Маринков собствениците не желаят да заплащат за поддръжката и ремонт на съоръженията, което от своя страна води и до ниското заплащане в сектора.

"Не можете да задържите асансьорен техник с 1000 лева заплата и той да отговаря за живота и здравето на хората, паралелно с това асансьорите са в от 40 до 90 години в експлоатация", смята Маринков.

В България заплатите за специалисти в бранша започват от 800 лева и стигат до около 1500 лева месечно. В чужбина по думите му възнаграждението на асансьорни техници достига 3000 евро на месец.