Преди много, много години, в една не толкова далечна галактика, е живяло първично морско създание, чиято глава ни напомня за прочутия космически кораб "Хилядолетния сокол" от небеизвестната сага "Междузвездни войни".

Находката може да предостави изобилна информация за значим хищник от ключов период в еволюцията на живота на Земята. Месоядното животно се разхождало из моретата преди около 506 милиона години, използвайки ноктите си като гребла, за да улавя и поставя плячката в своята уста. Това създание от Камбрийския период не е било просто страховито, то е било и добре защитено, тъй като огромна черупка, известна като карапуз, е покривала гърба му. Върховете на тази черупка пак били покрити с остри шипове.

Но има и недостатъци "Тялото е малко нелепо", казва един от изследователите на проучването Жан-Бернар Карон, уредник на палеонтологията на безгръбначни в Кралския музей на Онтарио в Канада. "Има тази хумористична глава с тази хумоносна черупка и тези малки плувни клапи отдолу. Така че, има нещо, което изглежда нефункционално в способността му да плува ефективно". Изследователите нарекоха 506-милионния звяр Cambroraster falcatus. Името на рода е кимване към периода на кембрийството и придатъците, наподобяващи гребла на съществото (на латински "rastrum" означава "гребец"). Учените за първи път попадат на вкаменелостите през 2012 г. по време на копаене в находището на Бургес Шиле в Канадските скали - място, известно с добре запазени камбрийски вкаменелости, пише Live Science. Но тогава откритията бяха частични. Едва през 2018 г. изследователите удрят джакпота с място, натъпкано с тези "космически животни", както палеонтолозите ги наричат.

Този вече изчезнал C. falcatus бил вид примитивни членестоноги, които са далечни роднини на съвременните паяци, ракообразни и насекоми. От разкритите 140 индивида изглежда, че повечето са били с размерите на ръката на човек, въпреки че най-големият е бил с дължина близо от близо 30 сантиметра. Размерът му щеше да е още по-впечатляващ по времето, когато е живяло, тъй като повечето животни от този период са били по-малки от кутрето на човешката ръка. Това прави животното един от най-големите хищници, съществували на Земята по това време.