Първа българска пациентка е включена в списъка на чакащите за белодробна трансплантация на европейската донорска мрежа "Евротрансплант". Това е 29-годишната Илияна Христова от Варна.
 
Освен нея още един български гражданин беше във Виена за извършване на оценка на здравословното състояние. На този етап той не е включен в листата заради противопоказания.

След повече от година чакане Илияна Христова от Варна получава надежда за нов живот. На 6-месечна възраст ѝ е поставена диагноза муковисцидоза. От 3 години е с кислороден апарат. Шансът ѝ за живот е трансплантация на бял дроб. В България такива операции не се извършват.

След като през януари е сключено споразумение между страната ни и Виенската многопрофилна болница, вчера Илияна научава и добрата новина.

"Представям си, че вече съм здрава. Представям си се със семейство, деца, с работа", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

До настъпването на донорска ситуация здравословното ѝ състояние ще бъде проследявано от белодробните специалисти на ВМА. "Вече очакваме да се появи донор и да се извърши самата операция. На финала на процеса сме", каза майката на Илияна.

Български медицински екип вече премина краткосрочно обучение в медицинската академия в Австрия. Предстои 6-месечно обучение във Виена на два български медицински екипа за осъществяване на белодробни трансплантации и следтрансплантационно проследяване.

Общо 17 са българските пациенти, които очакват трансплантация на бял дроб.