Медицински сестри от Пазарджик и Велинград сигнализираха омбудсмана  Мая Манолова, че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд,

За Радио Пловдив  координаторът на протеста за Пазарджик Димитрия Димитрова обясни, че тя е подала сигнала до Мая Маналова, защото още при подготовката на първия протест, който се поведе на 1 март, е била възпрепятствана от местния председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи да разпространи  декларацията с исканията на протестиращите.

Много е чудно, защо в началото беше този отпор от страна на председателя на съсловната организация, а сега, от вчера застават зад нас, коментира Димитрова.

Тя подчерта, че няма разногласия между самите сестри, които са убедени, че трябва да се чуят искания им.  По думите й има разногласия между сестринското съсловие и асоциацията, която трябва да ги защитава.

Димитрова допълни, че сестрите ще искат оставката на ръковоството на БАПЗГ.

След първия ни протест, който се проведе на първи март няма реална промяна, коментира координаторът на протеста за Пазарджик Димитрия Димитрова. Получихме подкрепа от омбудсмана Мая Манолова и това ни дава сила да продължим нашата битка, допълни Димитрия Димитрова. 

 

 

 

 

От своя страна омбудсманът съобщи, че  ще поиска прокуратурата да извърши проверка има ли натиск над медицински специалисти.

В позиция тя прозовава министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция, в която ясно и недвусмислено да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях. 

Интервю с медицинската сестра Димитрия Димитрова може да чуете в прикачения звуков файл.